Γαλλία: η Βουλή ενέκρινε το φόρο των πλουσίων

Στο γαλλικό Κοινοβούλιο εγκρίθηκε χθες από τους βουλευτές ένας ειδικός επιπλέον φόρος που θα επιβάλλεται επί των πλουσιότερων πολιτών. Το μέτρο αυτό λαμβάνεται στο πλαίσιο επιπλέον προσπαθειών που καταβάλλει η συντηρητική κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει τη μείωση του γαλλικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με το νέο μέτρο, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα μεταξύ 250.000 και 500.000 ευρώ θα υποστούν επιβάρυνση με επιπλέον φόρο 3% και άτομα με εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ θα έχουν προσαύξηση 4%.

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του «πρόσθετου φόρου» έπειτα από συμφωνία του Νικολά Σαρκοζί με την κυβέρνηση, το δεξιό κόμμα UMP και τους κεντρώους. Ο φόρος αυτός θα ισχύσει από το 2011 και είναι προγραμματισμένος να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας να επανέλθουν σε ισορροπία. Ωστόσο, ενώ ο πρόσθετος φόρος για τους πλούσιους είναι σημαντικό μέτρο, η συνεισφορά του στο συνολικό κυβερνητικό προϋπολογισμό σε επίπεδο οικονομιών θεωρείται μικρή.

Η γαλλική κυβέρνηση στοχεύει να αποκομίσει επιπλέον εισπράξεις 10 δισ. ευρώ το 2012, ενώ παράλληλα θα επιβάλει περικοπές δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ. Προσπαθεί, τέλος, να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα σταδιακά για να ανταποκριθεί στον κοινοτικό στόχο του 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2013.