Τουριστική επένδυση κατά περιβάλλοντος στην Κυπαρισσία

Παρεμβάσεις σε βάρος του περιβάλλοντος στην προστατευόμενη από τη NATURA περιοχή των Θινών Κυπαρισσίας καταγγέλλουν ότι πραγματοποιούνται από την εταιρεία «Νέος Κότινος», στο όνομα τουριστικής επένδυσης, έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο σύλλογος προστασίας θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» και τοπικοί φορείς.

Το θέμα έφτασε προχθές και στη Βουλή με την καταγγελία-ερώτηση που υπογράφουν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: οι Α. Πετράκος, Α. Αλεξόπουλος, Ε. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Η. Διώτη, Χ. Καφαντάρη και Ε. Ουζουνίδου. Η εταιρεία απαντά ότι πρόκειται για νόμιμα έργα που εκτελεί σε περιοχή η οποία της ανήκει.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, με την καθοριστική ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και την ανοχή του Δήμου Τριφυλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνεχίζεται συστηματικά η καταστροφή του μοναδικού, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους οικοσυστήματος, ευρωπαϊκής σημασίας, στις Θίνες Κυπαρισσίας του Νομού Μεσσηνίας, το οποίο ανήκει στην περιοχή NATURA με κωδικό GR 2550005.

«Ο ιδιόκτητης επεκτείνει την ιδιοκτησία προς το δάσος και τις αμμοθίνες, τις οποίες και καταστρέφει οργώνοντάς τες, και επιδιώκει να νομιμοποιήσει αυθαίρετη και παράνομη κατάτμηση, για να προχωρήσει σε ιδιωτική πολεοδόμηση και να κατασκευάσει 50 εξοχικές κατοικίες, και μάλιστα χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων», τονίζουν οι έξι βουλευτές.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων όλων των βαθμίδων για τα 306 στρέμματα που μεταβίβασε το ελληνικό Δημόσιο στον δικαιοπάροχο και πως η επίμαχη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτική και όχι ως δασική.