ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΜΕ ΔΙΟΞΙΝΗ ΑΒΓΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ «ΤΑΞΙΔΕΨΑΝ» ΣΕ ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΒΡΕΤΑΝΙΑ * ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ

Σπάνε αβγά, κυνηγάνε κότες

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Η Ολλανδία και η Βρετανία είναι οι πρώτες χώρες στις οποίες οδηγείται η έρευνα για μολυσμένα με διοξίνη αβγά από τη Γερμανία, αλλά θεωρείται πιθανό ότι θα βρεθούν κι άλλες χώρες με μολυσμένες παρτίδες αβγών ή προϊόντων τους, ενώ τίθενται και ερωτήματα για το τι θα γίνει στο μέλλον τόσο με τα αβγά όσο και με τις κότες.

Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Το σίγουρο είναι ότι από τα 136.000 γερμανικά αβγά ξεκίνησε το «ταξίδι» της διοξίνης σε Ολλανδία, Βρετανία και... βλέπουμε (φωτ. Reuters) Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Το σίγουρο είναι ότι από τα 136.000 γερμανικά αβγά ξεκίνησε το «ταξίδι» της διοξίνης σε Ολλανδία, Βρετανία και… βλέπουμε (φωτ. Reuters) Οι βρετανικές αρχές ενημερώθηκαν και άρχισαν αμέσως ελέγχους για να βρουν τα προϊόντα που έχουν παρασκευαστεί με μολυσμένα αβγά και έχουν εισαχθεί στη χώρα, όπως μαγιονέζες και είδη ζαχαροπλαστικής. Η αποκάλυψη για τη διοξίνη στα γερμανικά αβγά έγινε στις 28 Δεκεμβρίου και από τότε διευρύνονται συνεχώς οι περιοχές στις οποίες βρίσκεται να έχουν φτάσει τα μολυσμένα προϊόντα. Ηδη έχει σημάνει συναγερμός σε αγροτο-διατροφικές εκμεταλλεύσεις, κυρίως σε αυτές όπου χρησιμοποιούνται μολυσμένα με διοξίνη διατροφικά λίπη του οίκου Harles und Jentzsch, σε δύο γερμανικά κρατίδια. Εχουν βρεθεί οκτώ μολυσμένες μονάδες.

Τα 136.000 αβγά

Οι γερμανικές αρχές ενημέρωσαν την Κομισιόν ότι στην Ολλανδία εξήχθησαν 136.000 αβγά, εννέα τόνοι, από μονάδες που θεωρούνται ύποπτες ότι έχουν μολυνθεί. Τα αβγά προορίζονταν για τη βιομηχανία παρασκευής τροφίμων και ειδών ζαχαροπλαστικής. Μια ποσότητα 86.000 γερμανικών αβγών, έξι τόνοι, αναμίχθηκε με άλλα στην Ολλανδία και έδωσαν 14 τόνους παρασκευασμάτων τα οποία εξήχθησαν στις 12 Δεκεμβρίου στη Βρετανία. Η Κομισιόν δεν γνωρίζει για τι παρασκευάσματα πρόκειται, μαγιονέζες, γλυκά, σαμπουάν κ.λπ. Οι βρετανικές αρχές θα κάνουν ελέγχους.

Και άλλα 50.000

Μια δεύτερη ποσότητα, 50.000 αβγών, 3 τόνοι, εξήχθη στις 15 Δεκεμβρίου και αναμίχθηκε με 14 τόνους αβγών στην Ολλανδία. Αυτά τα αβγά μοιράστηκαν σε τρεις παρτίδες. Μία έχει βρεθεί στην Ολλανδία και θα ελεγχθεί για να διαπιστωθεί αν είναι μολυσμένη και πόσο. Αγνοείται η τύχη των άλλων δύο παρτίδων, οπότε οι έρευνες συνεχίζονται.

Κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, η Κομισιόν θεωρεί ότι επειδή τα 136.000 μολυσμένα αβγά έχουν αναμιχθεί με άλλα, η μόλυνση θα είναι μικρή, γιατί το χημικό δηλητήριο (η διοξίνη) θα έχει σε κάποιο βαθμό αραιωθεί. Πάντως, οι αναλύσεις σε διατροφικά λίπη έχουν δείξει ποσότητα διοξίνης αυξημένη τρεις και τέσσερις φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός, Χρήστος Αηδόνης, μετά το διατροφικό σκάνδαλο που προέκυψε στη Γερμανία, έδωσαν εντολή να διενεργηθεί αμέσως και προς πάσα κατεύθυνση ο απαιτούμενος έλεγχος στα σχετικά προϊόντα που ενδεχομένως έχουν εισαχθεί στη χώρα μας. *