ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελλάδα παραβιάζει σταθερά τη νομοθεσία για την προστασία των υδάτων.

Στα αζήτητα τα κονδύλια για το πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013”.

Απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος στον Νίκο Χουντή.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ποτότσνικ απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χουντή για τη ρύπανση του Πηνειού ποταμού, διαπιστώνει μη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Ελλάδας της οδηγίας για την ποιότητα των υδάτων, πλημμελή εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα, μη υποβολή των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, και δρομολογεί 2 διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας ενώ απειλεί με μία τρίτη.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– εάν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν το σχέδιο διαχείρισης της λεκάνης απορροής του Πηνειού ως όφειλαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009, και

ποιά είναι η απορρόφηση κονδυλίων από τα σχετικά περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα στα οποία προβλέπονται η συγχρηματοδότηση έργων που σκοπό έχουν την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών και ειδικές δράσεις για τη Θεσσαλία και τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο Πηνειός.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής:

 

1.  “Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη μεταφέρει στην εθνική της νομοθεσία την οδηγία 2008/105/ΕΚ. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία όλων των κρατών μελών και θα κινήσει τις δέουσες νόμιμες διαδικασίες σε εύθετο χρόνο”.

Η οδηγία 2008/105/ΕΚ καθορίζει τα ποιοτικά πρότυπα περιβάλλοντος στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (δηλαδή τις 33 χημικές ουσίες που η χρήση τους απαγορεύεται, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετά φυτοφάρμακα).

 

2.  “Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τη συμμόρφωση με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (ΟΠΥ) 2000/60/ΕΚ, θυγατρική της οποίας είναι η οδηγία 2008/105/ΕΚ”.

Η ΟΠΥ αφορά την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων. Αρχικά, τα κράτη μέλη πρέπει να ταυτοποιήσουν και να αναλύσουν τα ύδατα της επικράτειάς τους, ταξινομημένα ανά υδρογραφική λεκάνη και ανά περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού. Στη συνέχεια εγκρίνουν σχέδια διαχείρισης και προγράμματα μέτρων προσαρμοσμένα σε κάθε υδατικό σύστημα για τον έλεγχο και τη μείωση της ρύπανσης.

 

3.  “Όσον αφορά ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ΟΠΥ, την έγκριση σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και των προγραμμάτων μέτρων, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπονήσει σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών προς δημόσια διαβούλευση και, επομένως, δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει ή υποβάλει τα τελικά σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, όπως προβλέπεται στη οδηγία. Στις 3 Ιουνίου 2010, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας και να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή, λόγω της απουσίας των εν λόγω σχεδίων”.

 

4.  “Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος«Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013, προβλέπεται να διατεθεί από το ΕΤΠΑ ποσό ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή της οδηγίας πλαισίου για τα ύδατα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Για τη Θεσσαλία και την περιοχή του Πηνειού προβλέπονται επίσης διάφορες γεωργο-περιβαλλοντικές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 για την Ελλάδα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποσκοπεί στη μείωση των επιπέδων των νιτρικών αλάτων, τόσο στο έδαφος όσο και στα υδατικά συστήματα”.

Ο Επίτροπος παρέλειψε να αναφέρει το ποσό της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων, όπως ρωτούσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί αυτή κινείται σε μηδενικά επίπεδα.

Το Γραφείο Τύπου                                                                          17.10.2010