Με ρόπαλο στην υποδοχή μεταναστών

Επί ποδός πολέμου βρέθηκε ξανά χθες το νησί Λαμπεντούζα, που από την αρχή του έτους έχει δεχτεί πάνω από 50.000 -Τυνήσιους κυρίως- μετανάστες και πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν μπει στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λαμπεντούζα και «επαναπατρίζουν» με το γνωστό τρόπο τους πρόσφυγες (φωτ. Ass. Press) Η νέα ένταση με πετροβολισμούς, απειλές και έναν δήμαρχο να κραδαίνει ρόπαλο του μπέιζμπολ, απειλώντας, σημειώθηκε 24 ώρες αφότου ομάδα μεταναστών έβαλε φωτιά στο κέντρο υποδοχής, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε δύο από τα τρία κτήρια.

Μετά τη φωτιά, εκατοντάδες από τους 1.300 διαμένοντες εκεί διέφυγαν στους δρόμους του μικρού νησιού, αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα συνελήφθησαν και περιορίστηκαν στο αθλητικό κέντρο της Λαμπεντούζα.

Αρκετοί, όμως, που κυκλοφορούσαν στους δρόμους, πήγαν σε πρατήριο βενζίνης και κρατώντας γκαζάκια, που είχαν πάρει από το κέντρο υποδοχής, απειλούσαν να κάνουν την περιοχή παρανάλωμα του πυρός. Αίτημά τους να μεταφερθούν από το νησί, αλλά να μην απελαθούν. Πολλοί κάτοικοι της Λαμπεντούζα προσέγγισαν απειλητικά τους μετανάστες και άρχισαν να πετούν πέτρες. Η αστυνομία επενέβη και διέλυσε τους συμπλεκομένους, αλλά δεν αποφεύχθησαν οι τραυματισμοί. Πάνω από δέκα μετανάστες και τρεις αστυνομικοί ήταν ο απολογισμός. Οι ντόπιοι έβαλαν στο στόχαστρο συνεργεία και δημοσιογράφους.

Οργισμένοι και κουρασμένοι, πολλοί κάτοικοι του ήρεμου μέχρι πριν από μερικά χρόνια ψαράδικου νησιού της Μεσογείου θέλουν την άμεση μεταφορά όσων μεταναστών βρίσκονται ακόμα εκεί και «κανέναν άλλον πια», όπως απαίτησε ο δήμαρχος, Μπερντινάντο ντε Ρουμπέις.

Ο Ντε Ρουμπέις έδειξε στους δημοσιογράφους ένα ρόπαλο, δηλώνοντας: «Είμαι έτοιμος να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να το χρησιμοποιήσω. Να το γράψετε». Η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για τη μετανάστευση, Σόνια Βιάλε, καταδίκασε τη βία και διαβεβαίωσε ότι σε 48 ώρες όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα έχουν μεταφερθεί από τη Λαμπεντούζα.

(Πηγές: «Corriere della Sera», www.ansa.it, Ρόιτερ, Γαλλικό)