Πυρηνικό ρίσκο

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Το πολύ κακό ιστορικό σε θέματα διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και συνολικά της πυρηνικής βιομηχανίας, μας κάνει επιφυλακτικούς απέναντι στα προτεινόμενα τεστ αντοχής σε πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ε.Ε., τονίζει η Greenpeace.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ζητούν από την Επιτροπή να σταματήσουν όλοι οι νέοι αντιδραστήρες που προγραμματίζονται ή είναι υπό κατασκευή, όπως στο Μπέλενε της (γειτονικής μας) Βουλγαρίας, δεδομένου ότι βρίσκεται σε περιοχή σεισμικής δραστηριότητας.

Με δήλωσή της, η Ρεμπέκα Χαρμς, Γερμανίδα ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος των Πρασίνων, εκφράζει τους φόβους της ότι η πρόταση του επιτρόπου Ενέργειας για προαιρετικές δοκιμές (stress tests) δεν ανταποκρίνεται στον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης μετά το τραγικό συμβάν στην Ιαπωνία.

Ολοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες πρέπει σαφώς να υποβληθούν σε αυστηρές ανεξάρτητες δοκιμές, οι οποίες θα αξιολογήσουν την ασφάλειά τους, προσθέτει η κ. Χαρμς. «Δεν γίνεται όμως σαφές πώς μπορούν να αξιολογηθούν σε μια τέτοια διαδικασία οι όποιες αποτυχίες, αλλά και ο ανθρώπινος παράγοντας», συνεχίζει η ευρωβουλευτής. «Οι δοκιμές δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το κλείσιμο των πιο επικίνδυνων αντιδραστήρων, για τους οποίους γνωρίζουμε ήδη πως το ρίσκο δεν είναι αποδεκτό. Απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους για να καθορίσουμε και να εφαρμόσουμε τέτοιες δοκιμές για τους πιο επικίνδυνους αντιδραστήρες. Εχουμε ήδη αρκετά στοιχεία για να προχωρήσουμε σε δράσεις. Αμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο κλείσιμο των αντιδραστήρων που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, σε σεισμογενείς περιοχές, χωρίς αντιδραστήρες δευτεροβάθμιας συγκράτησης ή “ζέοντος ύδατος”, για τους οποίους ο κίνδυνος είναι τεράστιος».

«Για μας η πυρηνική ενέργεια, είτε υπό τη μορφή εξάπλωσης των πυρηνικών οπλοστασίων είτε με τη μορφή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, είναι το ίδιο πράγμα και αν προσθέσουμε και τα πυρηνικά απόβλητα, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος για όλη την ανθρωπότητα», λέει ο Τάκης Γρηγορίου, από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Ο προσεχής ενεργειακός χάρτης της Ε.Ε. για το 2050, που θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν, πρέπει να λαμβάνει υπόψη του αυτή τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών», δήλωσε ο Κλοντ Τιρμ, Λουξεμβούργιος ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος των «πράσινων» για την ενέργεια.

«Η Ενεργειακή Επανάσταση, το ενεργειακό σενάριο που εκπόνησαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) και η Greenpeace, αποδεικνύει πως η Ευρώπη μπορεί να φτάσει το 2050 σε 97% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δείχνει πως μπορούμε να μειώσουμε πάνω από τη μισή παραγόμενη πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2020», υποστηρίζει ο Τάκης Γρηγορίου. Γεγονός που μεταφράζεται σε 73GW λιγότερα από πυρηνική ενέργεια, δηλαδή κλείσιμο 75 αντιδραστήρων, οι οποίοι μπορούν να αντικατασταθούν κυρίως από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας, μπορεί να μας οδηγήσει στο μονοπάτι οριστικής απεξάρτησης από τα πυρηνικά.

Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011