Εφημερίδα Συντακτών

02/05/2013

 

Πρωτομαγιά με άρωμα.. δακρυγόνων στις Σκουριές

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Αντί να μυρίσουν την άνοιξη στο δάσος των Σκουριών, μύρισαν τα χημικά της αστυνομίας! Ενταση επικράτησε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας χρυσού στη Χαλκιδική, ενώ περίπου 500 κάτοικοι πήγαιναν να κάνουν Πρωτομαγιά στο βουνό. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ομάδα ατόμων προξένησε μικρές υλικές ζημιές σε φυλάκιο των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να απαντήσουν τα ΜΑΤ κάνοντας χρήση χημικών. Μάλιστα, εμπόδισαν την ειρηνική πορεία των κατοίκων να περάσει από τον δρόμο των Σκουριών για να βγει στη Μεγάλη Παναγιά.

 

Οι Ιερισσιώτες είχαν αποφασίσει μέρες τώρα να κάνουν Πρωτομαγιά στον Κάκαβο, το πράσινο βουνό που έχει υποστεί υλοτόμηση χάριν… των μεταλλείων. Η πρωτοβουλία τω κατοίκων ήταν αφενός για να τιμήσουν την εργατική Πρωτομαγιά, αφετέρου για να διαμαρτυρηθούν συμβολικά για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εξόρυξη χρυσού. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν μεγάλη και περίπου 500 άτομα ξεκίνησαν την ανάβαση στο βουνό με σύνθημα: «Ξεχερσώνουν τον Κάκαβο, καταστρέφουν τις ζωές μας, καταπατούν τα δικαιώματά μας. Φτάνει πια».

Αντί να απολαύσουν όμως την ανοιξιάτικη φύση και το πράσινο των δέντρων, αντιμετώπισαν τις πράσινες στολές των ΜΑΤ που τους απαγόρευσαν τη διέλευση από τον δασικό δρόμο. «Οι περισσότεροι αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε πίσω, αφού δεν μπορούσαμε να φτάσουμε στη Μεγάλη Παναγιά όπου είχαμε αποφασίσει να καταλήξουμε. Κάποιοι άλλοι έμειναν στο Χοντρό Δέντρο, για να φάνε, να μαζέψουν λουλούδια και να κάνουν παραδοσιακά Πρωτομαγιά», περιγράφει κάτοικος που συμμετείχε στην πορεία.

 

Στην Αργεντινή

 

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι κατοίκων από την Ιερισσό ταξίδεψαν στην Αργεντινή, όπου συναντήθηκαν στο Comodoro Rivadavia με επιτροπές κατά των ανοιχτών εξορύξεων της επαρχίας Chubut. Αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις και υλικό. Ο αγώνας κατά των εξορύξεων, για τη ζωή, το νερό και τα δάση είναι κοινός, συμφώνησαν.

 

Οι συλλογικότητες συμμερίστηκαν την αγωνία τους για το μέλλον που τους επιφυλάσσουν οι πολυεθνικές και η επιβολή μέτρων από τις… «δημοκρατικές» κυβερνήσεις. Δήλωσαν πως ο κοινός αγώνας δεν θα σταματήσει, για τα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές. Επίσης τόνισαν πως οι κινήσεις και δράσεις τέτοιου είδους εταιρειών είναι παρόμοιες σε κάθε σημείο του κόσμου και μόνο οργανωμένα μπορούν να νικηθούν.

 

Στη διάρκεια συνέλευσης που πραγματοποίησαν, εκπρόσωποι απ’ όλα τα μέρη της αργεντίνικης επαρχίας δήλωσαν συγκλονισμένοι και έκπληκτοι με την προφυλάκιση των δύο Ιερισσιωτών και τις συνθήκες σύλληψής τους, την καταστολή των διαδηλωτών από την αστυνομία και την αποσιώπηση-διαστρέβλωση των γεγονότων από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα.