ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΠΟΛΥ, ΑΛΛΑ…

Οι Ελληνες δεν αυτοκτονούν…

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Αύξηση του προσδόκιμου ζωής, μείωση της βρεφικής θνησιμότητας, καλύτερες προγνώσεις για ασθενείς με χρόνιες ασθένειες… αλλά και πολλά παραπανίσια κιλά έχουν κερδίσει οι Ευρωπαίοι την τελευταία δεκαετία, ενώ τα εθνικά συστήματα υγείας παρουσιάζουν σημαντικές βελτιώσεις, υποστηρίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Θεριακλήδες» οι ενήλικοι, παχύσαρκα τα παιδιά. Οι Ελληνες έχουμε τους περισσότερους γιατρούς (6 για κάθε 1.000 άτομα), αλλά τις λιγότερες νοσοκόμες και το χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στην Ε.Ε. (φωτ. Ass. Press) «Θεριακλήδες» οι Ελληνες, παχύσαρκα τα Ελληνόπουλα, αλλά τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ε.Ε., είναι ορισμένα από τα στοιχεία για την Ελλάδα. Με τίτλο «Υγεία με μια Ματιά: Ευρώπη 2010», η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναλύει την κατάσταση της υγείας στους «27» όπως επίσης και στις Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Τουρκία.

Κατά έξι χρόνια, από τα 72 έτη (1980) στα 78 έτη (2007), έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων. Σημειώνεται μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία όμως παραμένουν η κυριότερη αιτία θνησιμότητας και ευθύνονται για το 40% των θανάτων στην Ευρώπη. Ο καρκίνος ευθύνεται για το 26% των θανάτων των Ευρωπαίων και υπογραμμίζεται ότι μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται, αλλά τα ποσοστά επιβίωσης έχουν βελτιωθεί.

Αλλη μια φορά οι συντάκτες της έκθεσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα θέματα της παχυσαρκίας καθώς το 50,1% των Ευρωπαίων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι -το ποσοστό έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία 20ετία στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε. «Τα παραπανίσια κιλά δεν επιβαρύνουν μόνο την προσωπική υγεία, αλλά και τα εθνικά συστήματα υγείας», γράφουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία για την Ελλάδα, το 18,8% από τα παιδιά ηλικίας 11-15 ετών είναι υπέρβαρα. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Μάλτα (29,5%) στην Ε.Ε. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 13,3%. Πρωταθλητές… στο κάπνισμα οι Ελληνες με το 39,2% άνω των 15 ετών να «καπνίζει καθημερινά». Ακολουθούν οι Βούλγαροι με 29,1% και οι Ιρλανδοί με 29%, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 24,2%. Η Ελλάδα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στην Ε.Ε. με 2,8 ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Κύπρος με 4,3 και η Ιταλία με 5,2. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 12. Τους περισσότερους γιατρούς (6 για κάθε 1.000 άτομα) αλλά και τις λιγότερες νοσοκόμες (λιγότερες από 5 για κάθε 1.000) στην Ε.Ε. διαθέτει η Ελλάδα. Τέλος, οι συντάκτες σημειώνουν ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι χώρα-παραγωγός κρασιού, αλλά από το 1980 μέχρι το 2008 παρουσιάζεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

(Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, BBC)

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010