Προς νομοσχέδιο-ασπίδα για τα ζώα

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Θα καταργηθεί οριστικά το τσίρκο ζώων; Ενα αίτημα δεκαετιών των ζωοφιλικών οργανώσεων φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά στο νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί πριν από το Πάσχα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ηδη από τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξαν επαφές της αρμόδιας υφυπουργού Μιλένας Αποστολάκη με την πανελλαδική συντονιστική επιτροπή 107 ζωοφιλικών σωματείων.

Η Ελλάδα έχει επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς από το 1992. Παρ’ ότι στην ατζέντα προηγούνται άλλα θέματα, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί πριν από το Πάσχα και να τροποποιεί διατάξεις του ν. 3170/2003.

Παρ’ ότι έγιναν βήματα με τη δημιουργία κυνοκομείων σε αρκετούς δήμους, με πιο σημαντικό το διαδημοτικό κυνοκομείο Πειραιά στον Σχιστό, για διάφορους λόγους είτε δεν προχώρησαν σωστά ή έμειναν στη μέση. Υπήρξαν βέβαια δήμοι όπου ουδέποτε ξεκίνησαν τέτοιες διαδικασίες που θα βελτίωναν τη ζωή των αδέσποτων.

Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει αυστηροποίηση ποινών και τσουχτερότερα πρόστιμα για όσους κακοποιούν ζώα. Πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μας ανέφεραν πως η ελληνική κοινωνία ωρίμασε για να δεχτεί πως τα ζώα στο τσίρκο κακοποιούνται και δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε βασανιστήρια, ώστε να μάθουν φιγούρες προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού.

Εκπρόσωποι των ζωοφιλικών οργανώσεων έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων να καταργηθεί η πώληση ζώων από τα pet shops και τα ειδεχθή εγκλήματα κατά ζώων (φόλα, κρέμασμα, πυροβολισμός, κάψιμο) να μετατραπούν σε κακούργημα. Ακόμη να επιβάλλονται πρόστιμα 50.000-100.000 ευρώ σε δήμους που δεν προστατεύουν τα αδέσποτα, ενώ τα δημοτικά κυνοκομεία να χρησιμοποιούνται μόνο για στείρωση-ιατρική φροντίδα και όχι για μόνιμη παραμονή.

Ζωοφιλικές οργανώσεις έχουν ζητήσει αυστηροποίηση της νομοθεσίας και για όσους ασχολούνται με κυνομαχίες, δένουν τα ζώα με αλυσίδα ή ακρωτηριάζουν ουρές-αυτιά. Ζητήθηκε εξάλλου να επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων σε όλα τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, εφόσον φέρουν φίμωτρο ασφαλείας ή μεταφέρονται σε ειδικό καλάθι.

annio@enet.gr

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011