Το παρασκήνιο ενός αποκεφαλισμού

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ Με τροπολογία του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος Ε. Λιβιεράτου κατόπιν απαίτησης του Μαξίμου παύθηκε η διοίκησή του. «Ισως να μην άρεσαν σε ορισμένους οι κανόνες στη διάθεση των κονδυλίων» λέει ο πρόεδρος Κ. Σερράος

Της Χαράς Τζαναβάρα

getFile (44)getFile (43)

Με εντολή Μαξίμου και υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος Ε. Λιβιεράτου «αποκεφαλίστηκε» ολόκληρη η διοίκηση του Πράσινου Ταμείου. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, ώστε να ξεπεραστεί… δημοκρατικά και τρικομματικά η άρνηση της διοίκησης να υποβάλει την παραίτησή της, όπως της είχε ζητηθεί.

“Mεγάλη μου τιμή”

«Εχουμε βάλει κανόνες στη διάθεση των κονδυλίων και ίσως αυτό να μην άρεσε σε ορισμένους», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Ταμείου, Κώστας Σερράος. Αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου και με πολλές περγαμηνές σε θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού, πρόσθεσε με κάποια δόση ειρωνείας: «Μεγάλη μου τιμή να με παύουν με νόμο από τα καθήκοντα που μου ανατέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής». Μας διαβεβαίωσε ότι δεν ανήκει σε κόμματα και δεν σκοπεύει να πολιτευτεί ή να διεκδικήσει κάποια δημαρχεία, γι’ αυτό πολιτεύτηκε με διαφάνεια και σημείωσε με πολλή πικρία: «Με στενοχωρεί ως πολίτη η έλλειψη αξιοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν διδαχθήκαμε από την κρίση που περνάμε τα τελευταία χρόνια».

Ως αργά το βράδυ, συνεργάτες του υπουργού ΠΕΚΑ με τους οποίους επικοινώνησε η «Εφ.Συν.» δεν είχαν δώσει κάποια επίσημη εξήγηση για την τροπολογία.

Το Πράσινο Ταμείο είχε θεσμοθετηθεί με τον νόμο 3889/2010 και διαδέχθηκε το «αμαρτωλό» ΕΤΕΡΠΣ, το οποίο επί δεκαετίες διαχειριζόταν κονδύλια χωρίς διαφάνεια και κατά παραγγελία του εκάστοτε υπουργού. Είναι ενδεικτικό ότι δεν είχαν δοθεί στοιχεία ούτε μετά από ερωτήσεις βουλευτών! Η σημερινή διοίκηση, που είχε οριστεί τον Μάρτιο του 2011 για τετραετή θητεία, παρέλαβε υποχρεώσεις από το ΕΤΕΡΠΣ ύψους 60 εκατ. ευρώ. «Ακόμη και σήμερα μας ζητούν να εξοφλήσουμε τιμολόγια για έργα που είχαν ανατεθεί πριν από μια δεκαετία», αποκαλύπτει ο Κ. Σερράος και διευκρινίζει ότι πλέον όλα τα προγράμματα ανακοινώνονται στο διαδίκτυο, οι χρηματοδοτήσεις αποφασίζονται με καθορισμένα κριτήρια και επικυρώνονται με υπουργική απόφαση.

Ενδιαφέρον έχει και η προϊστορία της παραίτησης. Στις αρχές του χρόνου είχε κυκλοφορήσει από το πρωθυπουργικό επιτελείο, προφανώς με την έγκριση και των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ένας κατάλογος διοικήσεων σε φορείς του δημόσιου τομέα οι οποίοι έπρεπε να αλλάξουν. Είχε μάλιστα οριστεί και συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για να εγκρίνει τον νέο πρόεδρο.

Οι ορκωτοί λογιστές

«Με είχαν ενημερώσει από το γραφείο του υπουργού και είχα ζητήσει να προηγηθεί ο διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές και το κλείσιμο του προϋπολογισμού», μας είπε ο Κ. Σερράος. Και οι δύο ενέργειες προχώρησαν και τα αποτελέσματα αναμένονται πολύ σύντομα.

Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου προέρχονται κυρίως από πρόστιμα τακτοποίησης πολεοδομικών παρανομιών (ημιυπαίθριοι, αυθαίρετα, κ.λπ.) και σε ποσοστό 5%, όπως ορίζουν οι σχετικοί νόμοι, διατίθενται σε έργα αναβάθμισης, όπως έχει ζητήσει το ΣτΕ, ώστε να λειτουργήσει ως ένα είδος περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Με το τελευταίο Μνημόνιο τα διαθέσιμα κονδύλια μειώθηκαν κατά 50% και τα έσοδα πηγαίνουν στη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.