«Τοξική βόμβα για Αθήνα, Θεσσαλονίκη η πετρελαιοκίνηση»

«Τοξική βόμβα» θα αποδειχθεί η πετρελαιοκίνηση για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος, επισημαίνει η μη κερδοσκοπική κίνηση EcoCity και ζητεί να διατηρηθεί η σημερινή απαγόρευση.

Θέμα-κλειδί αποτελεί η ποιότητα των καυσίμων, με την εκτεταμένη νοθεία λόγω της υπάρξης τριών κατηγοριών (θέρμανσης, κίνησης, ναυτιλίας) και μάλιστα με διαφορετικές τιμές, λόγω των ειδικών φόρων.

Τα νοθευμένα καύσιμα καταστρέφουν τα φίλτρα, τις γνωστές παγίδες που υπάρχουν στα πετρελαιοκίνητα 5ης γενιάς, και αυτά δεν κατακρατούν τα επικίνδυνα μικροσωματίδια, αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι προκαλούνται σοβαρές βλάβες στον κινητήρα των οχημάτων, που δεν καλύπτονται από την εγγύηση του κατασκευαστή. Επιπλέον, τα πετρελαιοκίνητα αποτελούν σημαντικές πηγές εκπομπών οξειδίων του αζώτου, που έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη θνησιμότητα του πληθυσμού.

Η EcoCity συνδέει την πετρελαιοκίνηση με μια σειρά μέτρων που πρέπει να προηγηθούν, όπως η εξίσωση των φόρων ανάμεσα στα διαφορετικά είδη πετρελαίου και η απόσυρση των γερασμένων φορτηγών που προκαλούν μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη δημιουργία περιβαλλοντικών δακτυλίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνον για φορτηγά. Προγράμματα αντικατάστασης θα πρέπει να εφαρμοστούν για τα ταξί, ενώ για τα Ι.Χ. θα μπορούσε να ισχύσει η πετρελαιοκίνηση μετά το 2014, οπότε θα έχει ενσωματωθεί η πιο αυστηρή νομοθεσία για τις εκπομπές αερίων, η Euro 6.