Ελευθεροτυπία, Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Σύγχυση αρμοδιοτήτων: τα δάση ανήκουν στο Περιβάλλοντος αλλά οι δασικοί συνεταιρισμοί στο Αγροτικής Ανάπτυξης

Πας ανήρ ξυλεύεται

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Σε ερμαφρόδιτο καθεστώς τελούν οι δασικοί συνεταιρισμοί, με αποτέλεσμα σοβαρές συνέπειες τόσο για την προστασία των δασών όσο και για τους υλοτόμους-δασεργάτες, που βλέπουν, όπως καταγγέλλουν, εμπόρους ξυλείας με εικονικούς συνεταιρισμούς να λυμαίνονται τα δάση.

Βασική ιδιομορφία είναι ότι αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, ενώ οι δασικοί συνεταιρισμοί υπάγονται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη.

Αμιγώς δασικές είναι οι δευτεροβάθμιες Ενώσεις Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου κι η Ενωση Δασικών Συνεταιρισμών Ευρυτανίας, που ασχολούνται με την ξυλεία, ενώ υπήρχε κι η Ενωση Δασικών Συνεταιρισμών Δυτικής Θεσσαλίας,που τελεί πλέον σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Περιπλοκές

Το θέμα περιπλέκεται περισσότερο, διότι υπάρχουν πρωτοβάθμιοι δασικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι ανήκουν σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, υπάρχουν και πρωτοβάθμιοι δασικοί συνεταιρισμοί που υπάγονται σε αμιγώς δασικές δευτεροβάθμιες ενώσεις. Κι όλοι μαζί υπάγονται στην εποπτεία του τριτοβάθμιου οργάνου, της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η ιστορία των δασικών συνεταιρισμών επανέρχεται στη δημοσιότητα με την επιστολή που έστειλε μετά την Πρωτοχρονιά, ο πρόεδρος της Ενωσης Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, Γιάννης Ντασταμάνης, ζητώντας ν’ αλλάξει το ισχύον καθεστώς, με βάση το οποίο δημιουργούνται εικονικοί δασικοί συνεταιρισμοί από άτομα που μόνο δασεργάτες δεν είναι.

Ελεύθερη συμμετοχή

«Το νομοθετικό πλαίσιο, όπως ισχύει σήμερα, επιτρέπει τη συμμετοχή στους δασικούς συνεταιρισμούς και ελεύθερων επαγγελματιών, συνταξιούχων, ακόμη και δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που λειτουργεί σε βάρος των κατ’ επάγγελμα δασεργατών αλλά και του δασικού μας πλούτου, καθώς η παρουσία των παραπάνω κατηγοριών είναι ανύπαρκτη ακόμη και σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως στην εκδήλωση πυρκαγιών», τονίζει ο κ. Ντασταμάνης.

«Λόγω του αλαλούμ που επικρατεί με τις αρμοδιότητες των υπουργείων, δημιουργείται πρόβλημα στο θέμα της διαχείρισης δασών», επισημαίνει και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ενωσης Δασικών και Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρναίας Χαλκιδικής, Κώστας Χαϊδευτός. «Μέχρι το 1985, με το 126 Προεδρικό Διάταγμα παραχωρούνταν τα δημόσια δάση για εκμετάλλευση στους δασικούς συνεταιρισμούς. Σήμερα έμποροι ξυλείας έχουν φτιάξει εικονικούς δασικούς συνεταιρισμούς για να παίρνουν την εκμετάλλευση των δασών. Δίνουν ένα μικρό αντίτιμο στο κράτος, υλοτομούν, δεν τους ενδιαφέρει να καθαρίσουν τα ξερά, κάνουν υποτιμολογήσεις και πωλούν τα ξύλα. Τα δάση δεν ανήκουν στους εμπόρους. Ξεφύτρωσαν διάφοροι δασικοί συνεταιρισμοί εκεί που δεν υπήρχαν, αλλά λόγω του πολιτικού κόστους το θέμα δεν το αγγίζει κανείς».

Αντί να εκμεταλλευτεί «το κράτος τους υλοτόμους, που λειτουργούν με βάση τις διαχειριστικές μελέτες των δασαρχείων, μας καλούν πάντα καθυστερημένα, όταν τα δάση καίγονται. Πάρα πολλοί εμφανίζονται ως δασεργάτες ενώ δεν ισχύει αυτό», λέει ο κ. Χαϊδευτός, που, ως πρόεδρος της ΕΓΔΣ Αρναίας, έχει υπό την εποπτεία του 12 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 17 γεωργικούς.

Και αγροτικοί

Αυτή είναι η άλλη όψη του νομίσματος, αφού οι προτεραιότητες δασικών και αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και τα προβλήματα είναι διαφορετικά, όπως τονίζει ο κ. Ντασταμάνης.

«Είμαστε μεικτό σχήμα σαν Ενωση, κάτι που μας προβληματίζει γενικότερα και σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους και γενικά με τις δασικές υπηρεσίες. Εχουμε ζητήσει πανελλαδική συνάντηση για τους δασικούς συνεταιρισμούς», επισημαίνει ο κ. Χαϊδευτός.

«Εμείς δεν κρατάμε με το ζόρι κανέναν. Αν είναι πρόβλημα και δεν καλύπτονται σήμερα, λογικό είναι οι δασικοί συνεταιρισμοί να θέλουν να φύγουν. Αν σήμερα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, διότι άλλαξαν αρμοδιότητες τα υπουργεία, να δούμε πώς μπορεί να υλοποιηθεί το αίτημά τους», μας ανέφερε ο Γρηγόρης Αλεξιάδης, αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ.