Μπρος-πίσω για το κόψιμο των δέντρων από το «Παπάφειο»

Τον περασμένο Ιούνιο, η διοίκηση του «Παπάφειου» προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» για να μην κοπούν τα υπεραιωνόβια δέντρα στο χώρο του, ώστε να εγκατασταθεί το εργοτάξιο.

Το νεοκλασικό κτήριο όπου στεγάζεται το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, απειλείται από τα υπεραιωνόβια δέντρα που έγειραν επικίνδυνα Τώρα ζητά τη συνδρομή της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» για να κόψει δέντρα που απειλούν το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το ίδρυμα.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν πριν από μερικές μέρες, ένα δέντρο ξεριζώθηκε κι έπεσε πάνω σε ένα άλλο. Το δεύτερο δέντρο γέρνει τώρα απειλητικά πάνω στο κτήριο όπου στεγάζεται το «Παπάφειο» και υπάρχει φόβος να προκαλέσει σοβαρές ζημιές αν δεν κοπεί.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διευθυντής του «Παπάφειου», πατέρας Απόστολος Κατσούκης, ζήτησε τη συνδρομή της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» στη σύνταξη της απαραίτητης τεχνικής μελέτης για την έκδοση από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης της άδειας για την κοπή και απομάκρυνση των δύο δέντρων, που απειλούν το νεοκλασικό κτήριο στο οποίο στεγάζεται το ίδρυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής του «Παπάφειου» απευθύνθηκε αρχικά στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος όμως του απάντησε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει στην κοπή των δέντρων χωρίς άδεια από την Πολεοδομία, καθώς αυτά βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο.

Όμως, όπως απαντά η «Αττικό Μετρό» με έγγραφό της, η εταιρεία δεν μπορεί να βοηθήσει, καθώς υπάρχει εντολή προσωρινής απαγόρευσης για κόψιμο των δέντρων από το ΣτΕ, μετά την προσφυγή που κατέθεσε το περασμένο Ιούνιο ο μητροπολίτης Ανθιμος, με σκοπό να εμποδίσει την εγκατάσταση του εργοταξίου του μετρό στο «Παπάφειο» για την κατασκευή του ομώνυμου σταθμού. Για να μπορέσει η «Αττικό Μετρό» να βοηθήσει, θα πρέπει να προηγηθεί άρση της απαγόρευσης κοπής των δέντρων από το ΣτΕ, την οποία θα πρέπει να ζητήσει το ίδιο το «Παπάφειο», αναφέρεται στην απάντηση της εταιρείας.

Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

 

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010