Η ρύπανση του βυθού του Παγασητικού
Την περασμένη Κυριακή είχαμε αναφερθεί στους επιφανειακούς ρύπους που παρατηρούνται και στον κλειστό κόλπο του Παγασητικού εξ’ υπαιτιότητάς μας. Σήμερα θα αναφερθούμε στις ρυπάνσεις του βυθού του.
Μερικοί διαδίδουν είτε σκόπιμα είτε από αφέλεια ότι η θάλασσα με τα ρεύματά της, το αλάτι και το ιώδιο που περιέχει, τάχα εξαφανίζει τα σκουπίδια. Έτσι έχει υπολογιστεί ότι για μια μόνο ημέρα, αλλά και κάθε ημέρα, ρίχνονται στις θάλασσες του πλανήτη μας συνολικά 17000 τόνοι σκουπιδιών! Η δική μας θάλασσα, η Μεσόγειος είναι μια ημίκλειστη θάλασσα που τα νερά της ανανεώνονται από τον Ατλαντικό ωκεανό κάθε 80 χρόνια! Ο Παγασητικός μας είναι ένας κλειστός κόλπος που διατηρεί τα νερά του κατά 80% και πλέον και έτσι δύσκολα ανανεώνεται η θάλασσά του. Είναι λάθος λοιπόν να πιστεύουμε ότι η θάλασσα εξαφανίζει τα σκουπίδια. Η αλήθεια είναι ότι για πολύ καιρό δεν εξαφανίζει τίποτε. Γι’αυτό μας επιστρέφει μερικά δείγματα στις παραλίες.
Άλλοι πιστεύουν λαθεμένα ότι τα σκουπίδια που βούλιαξαν δεν είναι τόσο επικίνδυνα διότι τάχα λιώνουν από την άμμο των βυθών σαν βουλιάξουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι όχι μόνο δεν λιώνουν αλλά νεκρώνουν κιόλας την ζωή στον βυθό.
Αλλά και όσα σκουπίδια επιπλέουν, όπως οι πλαστικές σακούλες, τα μπουκάλια και τα αστραφτερά αλουμινένια κουτιά κάνουν μεγάλη ζημιά στα θαλασσοπούλια, τα δελφίνια, τις φώκιες, τις χελώνες κ.λ.π. που ξεγελιούνται, τα εκλαμβάνουν για τροφή που τους χαρίσαμε και έτσι στην προσπάθειά τους να τα καταπιούν τραυματίζονται ή πνίγονται με μαρτυρικό θάνατο. Αλλά και πολλές εξωλέμβιες έχασαν πρόωρα από υπερθέρμανση όταν και μια ακόμη από τις άφθονες πλαστικές σακούλες αποφράξουν τις θυρίδες υδρόψυξής τους.
Το ίδιο ζημιά στην ναυσιπλοΐα και όχι μόνο, κάνει και η αλόγιστη νοοτροπία ορισμένων μόνο ψαράδων να φουντάρουν με αυτοσχέδιες προσωρινές άγκυρες για τις λάμπες των γρι-γρι τους, με αφρωτό σχοινί και νάιλον σακούλες γιομάτες πέτρες. Σαν τελειώσουν το ψάρεμά τους κόβουν το σχοινί από την επιφάνεια και τις εγκαταλείπουν στον βυθό με αποτέλεσμα και ρύπανση αλλά και προβλήματα στην ναυσιπλοΐα.
Με τις συχνές επισημάνσεις ευελπιστούμε ότι κάποτε θα βελτιωθούμε και δεν θα μετατρέψουμε τους υπέροχους βυθούς μας σε υποβρύχιους σκουπιδότοπους!…
Κείμενο-Φωτογραφίες: Θεόδωρου Περράκη
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Θεσσαλία στις 24/3/2010