ΠΟΕ-ΟΤΑ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ
Σκουπιδοπόλεμος και στο βάθος ο «εθνικός εργολάβος»
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Στο βάθος των σκουπιδολόφων που συνεχίζουν να κοσμούν χριστουγεννιάτικα τους δρόμους της Αθήνας, ιδιώτες-εργολάβοι. Στο πρώτο πλάνο, κυβέρνηση, Δήμος Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής και εργαζόμενοι οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται για μεθοδεύσεις και εκβιασμούς που απειλούν την υγεία των πολιτών.
Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων-Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει ανάθεση στην Περιφέρεια Αττικής των έργων που απαιτούνται για «την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων». Ο ΕΣΔΚΝΑ είναι εδώ και χρόνια το αρμόδιο όργανο για τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά από 1/1/2011 το έργο αναλαμβάνει άλλο όργανο στο οποίο προεδρεύει ο αιρετός περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός. Προς το παρόν όμως, περιφερειάρχης είναι ο Η. Λιακόπουλος που θα υπογράψει την προγραμματική σύμβαση ώστε, στη συνέχεια, η κυβέρνηση (ενδεχομένως και η Βουλή) να κληθεί να αποφασίσει για το πώς θα γίνουν τα απαιτούμενα έργα.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ), πρόκειται για μια σύμβαση εις βάρος εκατοντάδων εργαζομένων που οδηγούνται σε απόλυση και προς όφελος του ομίλου Μπόμπολα, τον οποίο κατονομάζει ως «εθνικό εργολάβο», που θέλει να δημιουργήσει «αττικές οδούς και στα σκουπίδια».
Με βάση τη σύμβαση αυτή, ο εργολάβος μπορεί να αναλάβει έως και το σύνολο των δράσεων που προαναφέρονται. Είναι πιθανόν όμως να περιοριστεί στα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων σε Φυλή, Ανω Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα. Οπως ανέφερε σε προηγούμενη επιστολή (Ιούνιος 2010) η ΠΟΕ-ΟΤΑ, το κόστος για τα εργοστάσια είναι 500 εκατ. ευρώ, ενώ η εκμετάλλευση της λειτουργίας τους για 25 χρόνια θα φτάσει τα 3 δισ. Το ερώτημα είναι εάν θα ανατεθεί το σύνολο ή μέρος του έργου με παραχώρηση (ώστε ο ιδιώτης να πληρωθεί από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων). «Αυτό θα αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο, ενδεχομένως και από τη Βουλή» λέει ο Η. Λιακόπουλος, τονίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει για υλοποίηση των έργων που έχουν καθυστερήσει υπέρμετρα.
Σπρώξιμο Σγουρού
Ενισχυτικά στο όλο εγχείρημα λειτουργούν και χθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Σγουρού που δήλωσε «αποτροπιασμό για την κατάσταση με τα σκουπίδια στην Αθήνα, κατηγόρησε τους εργαζομένους-συμβασιούχους και ζήτησε να προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός». Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός αυτός ισχύει από το 2003, σχέδιο προγραμματικής σύμβασης ανάλογο με το σημερινό ήρθε στο προσκήνιο και τον περασμένο Ιούνιο, αλλά τότε δεν προχώρησε η εφαρμογή του. «Υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις τότε» λέει ο Η. Λιακόπουλος.
Πάντως, τότε δεν επικρατούσαν διάλυση στο σύστημα αποκομιδής με απολύσεις συμβασιούχων, ούτε ξεσηκωμός στην Κερατέα. Μόνον οι αυτοδιοικητικές εκλογές στον ορίζοντα…
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010