Ο ήλιος βλάπτει σοβαρά τις φάλαινες

Φαλαινοθηρία και μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι οι κυριότεροι εχθροί της ύπαρξης των φαλαινών. Τώρα σε αυτούς προστίθενται και τα ηλιακά εγκαύματα.

Ομάδα Βρετανών επιστημών δημοσίευσε έρευνα στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society Β», όπου ανακοινώνει πως εντόπισε σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στην επιδερμίδα κάποιων ειδών φαλαινών που εξετάστηκαν ανοιχτά των ακτών του Μεξικού στον Ειρηνικό. Αιτιολογούν δε τα συγκεκριμένα εγκαύματα με την αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία λόγω της τρύπας του όζοντος. «Οι άνθρωποι μπορούν να φορέσουν ρούχα ή γυαλιά ηλίου για προφύλαξη – οι φάλαινες όχι», λέει η Λάουρα Μαρτίνεζ-Λεβασέ, επικεφαλής της έρευνας.

Μέλος της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου η ίδια, πέρασε τρία χρόνια μελετώντας πληθυσμούς φαλαινών στον Κόλπο της Καλιφόρνιας. Φωτογραφίζοντας τα γιγαντιαία θαλάσσια θηλαστικά και συλλέγοντας με ειδικό καμάκι δείγματα ιστών από το δέρμα τους, κατέγραψε τις αποδείξεις για τα εγκαύματα που αποκτούν στα διαστήματα που αναδύονται στην επιφάνεια και εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Αντίστοιχα με τους ανθρώπους είδη φαλαινών με ανοιχτότερο δέρμα, όπως οι γαλάζιες φάλαινες, εμφανίζουν μεγαλύτερης έκτασης εγκαύματα από άλλα με σκουρότερο δέρμα, όπως οι φάλαινες-φυσητήρες και οι σπερμοφάλαινες.

Εάν τα ευρήματα δείξουν ότι τα ηλιακά εγκαύματα προκαλούν καρκίνους στις φάλαινες «πρόκειται για σοβαρή απειλή», σύμφωνα με τον Σάιμον Ινγκραμ του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, επιστήμονα εκτός της ερευνητικής ομάδας.

Ντ.Β. (Πηγή: Associated Press)

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010