ΜΕΞΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΝΚΟΥΝ

Χαμηλές προσδοκίες

Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δειλά βήματα προς την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αναβίωση της διαδικασίας των κλιματικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά καμία καθολική δεσμευτική συμφωνία για τις περικοπές των εκπομπών άνθρακα και τη μετά Κιότο εποχή: είναι ο απολογισμός της κλιματικής διάσκεψης στο Κανκούν του Μεξικού, που κατάφερε ν’ αποφύγει την αποτυχία της Κοπεγχάγης χωρίς ωστόσο να πετύχει πολλά περισσότερα.

«Κρέας: Η νο1 αιτία της κλιματικής αλλαγής», γράφει το πλακάτ του ακτιβιστή της ομάδας Anima Naturalis, που συμμετείχε στο Κανκούν (φωτ. Ass. Press) Οι 190 συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν να περικόψουν τις εκπομπές άνθρακα που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, υπόσχεση που δίνουν για πρώτη φορά και όλες οι μεγάλες οικονομίες. Αν και ο προβεβλημένος στόχος είναι η συγκράτηση της υπερθέμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, οι επίσημες δεσμεύσεις τους δεν είναι αρκετές για την επίτευξή του. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι με τα σημερινά σχέδια η υπερθέρμανση θα φτάσει τους 3,6 βαθμούς.

Στη συμφωνία του Κανκούν περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία ενός Ταμείου για τη χρηματοδότηση της προσπάθειας των αναπτυσσόμενων χωρών να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. Η βοήθεια αυτή θα ανέρχεται σε 30 δισ. δολάρια το χρόνο, ποσόν που θα φτάσει μέχρι το 2020 τα 100 δισ. Προβλέπεται ακόμη η ευκολότερη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα στις φτωχές χώρες, η χρηματοδότηση χωρών που θα μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα προστατεύοντας τα δάση τους από την αποψίλωση, η επιθεώρηση των ενεργειών στις οποίες θα προβούν οι μεγάλοι ρυπαντές (Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία κ.λπ.) για τη μείωση των εκπομπών τους και μια επιστημονική επιθεώρηση της προόδου κατά της κλιματικής αλλαγής έπειτα από 5 χρόνια.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της διάσκεψης είναι ότι απεφεύχθη η πλήρης κατάρρευση των κλιματικών διαπραγματεύσεων, το μέλλον των οποίων διαγραφόταν αβέβαιο μετά τη σύνοδο της Κοπεγχάγης τον περασμένο Δεκέμβριο. Χάθηκε ωστόσο για άλλη μια φορά η ευκαιρία σύναψης μιας δεσμευτικής συμφωνίας, διαδόχου του Πρωτοκόλλου του Κιότο που λήγει το 2012. Η επόμενη μεγάλη κλιματική διάσκεψη έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2011 στο Ντέρμπαν της Ν. Αφρικής, όπου αναμένεται να συζητηθεί το περιεχόμενο μιας δεύτερης φάσης του Κιότο μετά το 2012.

(Πηγές: Ρόιτερς-Γαλλικό-The Guardian)

Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010