ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Βόλος 27/05/2011

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας επιθυμεί να εκφράσει τις απόψεις της, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

1) Η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια είναι νόθο τέκνο της αλιείας που  γεννήθηκε από το βιασμό της φύσης.

2) Δε θα χρειαζόμασταν στην Ελλάδα τους «θαλάσσιους στάβλους» αν προσέχαμε τις βαθύπλουτες θάλασσές μας από άποψη οργάνωσης, παράνομης αλιείας, ρύπανσης κ.α. Θα αρκούσαν και για τις διατροφικές μας ανάγκες και τις εξαγωγικές δραστηριότητες μας σε φυσικά, γνήσια (real) ψάρια. Είναι σαν να έχουμε ένα  εύφορο περιβόλι που μας δίνει όλων των ειδών τα φρούτα και τα λαχανικά και εμείς να τα ποδοπατάμε, να το μπαζώνουμε, να το τσιμεντώνουμε και να καλλιεργούμε τα φυματικά φυτά μας σε γλάστρες και σε κονσερβοκούτια της βεράντας μας.

3) Δε θα χρειαζόμασταν ακόμα τους στάβλους αυτούς, αν γνωρίζαμε τη δύναμη της βιοποικιλότητας και την αδυναμία της μονοκαλλιέργειας. Διώχνουμε από τις ακτές μας, τους κόλπους μας, μια μεγάλη ποικιλία ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών που γεννιούνται, αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται σ΄ αυτούς για να εγκαταστήσουμε τους πλαστικούς κλωβούς της μαϊμούς τσιπούρας. Χωρίς βιοποικιλότητα το θαλάσσιο περιβάλλον καταρρέει.

4) Με το κείμενο διαβούλευσης:

  • Διευκολύνεται η εγκατάσταση ιχθυοτροφείων  σχεδόν παντού. Δίνονται δυνατότητες παραχωρήσεων ακόμα και σε βραχονησίδες, σε περιοχές Natura, λιβάδια Ποσειδωνίας, ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους κλπ.
  • Οι ορισμοί ταξινόμησης ιχθυοκαλλιεργειών  και οι όροι που ισχύουν για κάθε κατηγορία είναι πλουσιοπάροχοι και ευνοϊκοί  για τους επενδυτές. Χωροθετήσεις  μεταξύ μονάδων, μισθούμενες εκτάσεις, τεχνικές «πέραν των φυσικών ικανοτήτων  του περιβάλλοντος», ζώνες προσέγγισης, χερσαίες εγκαταστάσεις (παρόλο που στη στεριά δεν ζει το ψάρι) εντάσσονται στη «στρατηγική» ανάπτυξης της ιχθυοτροφίας.
  • Οι αποστάσεις μεταξύ μονάδων είναι πολύ μικρές για να αποσοβούν τυχόν μετάδοση ασθενειών.
  • Θύματα της επιχειρούμενης ανάπτυξης θα είναι  μελλοντικά, εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον, οι παράκτιοι  επαγγελματίες αλιείς, οι ερασιτέχνες αλιείς και οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό.
  • Κερδισμένοι (προσωρινά) οι ψαράδες Μέσης αλιείας που θα «αξιοποιήσουν» το κενό της απουσίας των παράκτιων οι οποίοι πιέζονται  από παντού να εξαφανιστούν από προσώπου θάλασσας.
  • Θετική θεωρούμε ότι είναι η διατήρηση της δυνατότητας των συνεταιρισμών να εκμεταλλεύονται  λιμνοθάλασσες.

Ακολουθούν οι απόψεις για τη θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια που εκτίθενται στο βιβλίο του μέλους μας Μανώλη Γκαγκάκη, βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών, με τίτλο: «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ – Στάβλοι στη θάλασσα – Βόλος 2009», που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», που εκδίδει η οργάνωσή μας.

 

[issuu layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml showflipbtn=true documentid=110527052834-8645b51a374d4e05888777d9cc52a131 docname=sea_fish username=oikoen loadinginfotext=%CE%98%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CF%84%CE%B1%20%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%B1%20%CE%B9%CF%87%CE%B8%CF%85%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%B1 showhtmllink=true tag=fish width=420 height=297 unit=px]