Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος
Πρόεδρος
Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με την ακρόαση του Προέδρου του ΕΟΤ κ. Ν. Κανελλόπουλου και των εκπροσώπων των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS), κ. Γ. Χασιώτη (WWF) και κας Μ. Κορμπέτη (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία) πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στον κύκλο “Περιβάλλον και Ανάπτυξη“.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλης τόνισε ότι δεν είναι πολυτέλεια η προστασία του περιβάλλοντος σε περιόδους οικονομικής κρίσης αλλά ότι αντίθετα μπορεί να διασφαλισθεί η ισόρροπη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και ανάπτυξης. Σημείωσε τη διαφωνία του με τη δυνατότητα χωροθέτησης μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων (ΠΟΤΑ) σε περιοχές NATURA και επεσήμανε την ανάγκη για άμεση πρωτοβουλία όλων των φορέων για να λυθεί το πρόβλημα των χιονοδρομικών κέντρων που λειτουργούν χωρίς αδειοδότηση. Τέλος με αφορμή τη διακοπή λειτουργίας δύο ακόμα ξενοδοχείων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΟΤ να λάβει ειδική πρωτοβουλία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού τομέα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Ν. Κανελλόπουλος τόνισε ότι οι αρχές της «πράσινης» οικονομίας, η περιβαλλοντική ευαισθησία και ο οικολογικός προσανατολισμός αποτελούν τη στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ανάπτυξης στις τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας, της βελτίωσης της ποιότητας και της αειφορίας του τουριστικού προϊόντος. Το νέο αναπτυξιακό πλάνο, όπως σημείωσε, προβλέπει ότι κάθε επενδυτικό σχέδιο θα χαρακτηρίζεται από ένα περιβαλλοντικά ευαίσθητο προσανατολισμό που δεν θα αναλώνει και δεν θα υποβαθμίζει τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους. Συμπλήρωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η τουριστική πολιτική μέσα από τις δράσεις που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Αναφορικά με τον νέο επενδυτικό/αναπτυξιακό νόμο τόνισε ότι προβλέπεται η ενίσχυση της ίδρυσης, της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων (3, 4, 5 αστέρων) και έργων ειδικής τουριστικής υποδομής καθώς και η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά με καθαρά περιβαλλοντικό προσανατολισμό (χρήση «καθαρών» τεχνολογιών, διαχείριση αποβλήτων, εξοικονόμηση ενέργειας, κ.ά.). Καταλήγοντας τόνισε ότι σημαντική συμβολή στην ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού σε σχέση με το περιβάλλον θα έχει η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό καθώς και η οριστική αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ υπογράμμισαν στην ομιλία τους τον προβληματισμό τους σχετικά με το ζήτημα της αναθεώρησης των συστημάτων αδειοδότησης που προωθούνται και που δεν συντονίζονται από το αρμόδιο Υπουργείο τονίζοντας ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι η μόνη που εγγυάται μια σωστή επένδυση. Υποστήριξαν ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτές που ταυτόχρονα λειτουργούν σωστά στο περιβαλλοντικό τομέα. Κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για την πιθανότητα χαλάρωσης των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης στο πλαίσιο της υποβοήθησης των επενδύσεων και της ανάπτυξης και ανέφεραν ως παραδείγματα την ύπαρξη των τεκμαρτών αδειών, την κατάργηση της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από επιμελητήρια.