Αϊτή: εκλογές στα χρόνια της χολέρας
Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ fakatselis@enet.gr
Τα τελευταία χρόνια, τίποτε δεν πάει καλά στην Αϊτή. Εισβολές ξένων δυνάμεων και κατοχή, ξενοκίνητοι δικτάτορες, ανατροπές εκλεγμένων ηγετών, οξύτατη εγκληματικότητα, φτώχεια, σεισμοί, διαλυμένες υποδομές.
Τώρα, επιδημία χολέρας και μόλις προχθές ένας σαρωτικός τυφώνας. Ακόμη και οι 12.000 αμερικανοί πεζοναύτες, που αποβιβάστηκαν στο νησί πέρυσι τον Ιανουάριο για να αποτρέψουν την επαπειλούμενη λαϊκή εξέγερση μετά το χάος που προκάλεσε τότε ο φονικός σεισμός με τους 250.000 νεκρούς και τα 1,3 εκατομμύρια άστεγους, έχουν ήδη εγκαταλείψει την Αϊτή διότι κανείς εκεί δεν έχει όρεξη να εξεγερθεί. Με μόλις το 2% των ερειπίων να έχουν απομακρυνθεί ένα χρόνο μετά το σεισμό, με τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια της διεθνούς οικονομικής βοήθειας να μην έχουν φθάσει ποτέ, με τα χρήματα της Παναμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης που προορίζονταν για την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης να έχουν μπλοκαριστεί από την Ουάσιγκτον για να μην διαταραχθεί η διείσδυσή της στην Αϊτή, και με περισσότερους από 1,5 εκατ. ανθρώπους να ζουν σε τέντες χωρίς στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, είναι προφανές ότι η επιδημία χολέρας που εξαπλώνεται ραγδαία εκεί, κάθε άλλο παρά φυσική καταστροφή είναι.
Με τον απολογισμό των νεκρών από την επιδημία να αυξάνει ώρα με την ώρα -ήδη επιβεβαιώθηκαν 450 θύματα- και με περισσότερους από 15.000 Αϊτινούς να έχουν προσβληθεί από χολέρα, οι προοπτικές είναι άσχημες. Οι ειδικοί μιλούν για ανεξέλεγκτη κατάσταση, καθώς ο τυφώνας Τόμας που πέρασε τα τελευταία εικοσιτετράωρα από το νησί, πρόσθεσε πλημμύρες, αφαίρεσε κατοικίες και πολλαπλασίασε τα προβλήματα. Ετσι, η χολέρα, που κατά τις υγειονομικές υπηρεσίες είναι ιάσιμη και εύκολο να αντιμετωπιστεί αρκεί να υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές δημόσιας υγιεινής, στην περίπτωση της Αϊτής αποδεικνύεται καταστροφική: μόλις το 8% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ πάνω από το 50 τοις εκατό ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ακόμη κι έτσι, όμως, υπάρχουν αναπάντητες απορίες για το πώς έφτασε η χολέρα σ’ αυτό το νησί της Καραϊβικής, όπου ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού. Οι υποψίες στρέφονται προς τους νεπαλέζους κυανόκρανους της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που έχουν εγκατασταθεί στην Αϊτή: είναι οι πιθανότεροι φορείς, μια και η χώρα τους -όπως το Πακιστάν και η Νιγηρία- ταλαιπωρείται από χολέρα.
Αν και ποτέ δεν είναι καλό να ξεσπά χολέρα, στην περίπτωση της Αϊτής η επιδημία ήρθε τη χειρότερη στιγμή. Σε είκοσι μέρες η χώρα έχει εκλογές που θα βγάλουν νέο πρόεδρο, νέα Βουλή και θα ανανεώσουν τις μισές έδρες της Γερουσίας. Πρόκειται για εκλογές που χαρακτηρίζονται ως «οι σημαντικότερες στην ιστορία της χώρας», διότι η νέα διοίκηση θα αναλάβει την ανοικοδόμηση και θα διαχειριστεί το σημερινό κοινωνικό και πολιτικό χάος. Κανείς δεν είναι σίγουρος για την ορθή διεξαγωγή των εκλογών, με τον «ξένο παράγοντα» να καιροφυλακτεί και με τους Αϊτινούς να τρέχουν να σωθούν από τη χολέρα και το λιμό. Αντίθετα, είναι απολύτως σίγουρο ότι ακόμη κι ο ιμπεριαλισμός, όταν το παρακάνει, έχει προβλήματα.