Οδηγία Ε.Ε. για πυρηνικές «χωματερές»

Τα πυρηνικά απόβλητα προβληματίζουν πλέον σοβαρά την Ε.Ε.

Τα αστεία φαίνεται πως τελειώνουν καθώς 143 πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη αποβάλλουν ετησίως περί τα 7.000 κυβικά μέτρα καύσιμο υψηλής ραδιενέργειας. Ας σημειωθεί ότι τα πυρηνικά απόβλητα όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται αλλά απαιτείται ένα εκατομμύριο χρόνια για να περιοριστεί η μάζα τους σε σημείο που αυτή να θεωρηθεί ακίνδυνη και ουσιαστικά ανενεργή. Οι τωρινοί τόποι αποθήκευσης στο ευρωπαϊκό έδαφος έχουν χωρητικότητα για μόλις εκατό ακόμη χρόνια, δεδομένου ότι η εξαγωγή πυρηνικών αποβλήτων εκτός Ευρώπης θα απαγορευτεί. Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, συμφωνεί όμως ότι ο ασφαλέστερος τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων είναι η αποθήκευσή τους βαθιά στο έδαφος.

Η Ε.Ε. εξέδωσε χθες οδηγία καλώντας τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν στο σχεδιασμό για την οριστική λύση του προβλήματος λίαν συντόμως, δηλαδή στα επόμενα λίγα χρόνια.

Ενδεικτικό είναι ότι το σχέδιο της Φινλανδίας για τη διαχείριση των αποβλήτων προβλεπόταν, ώς σήμερα, να ενεργοποιηθεί το 2020, η Σουηδία το μετέθετε στο 2023 και η Γαλλία στο 2025.

Τώρα η Ε.Ε. βιάζεται και προτρέπει τις 14 από τις 27 χώρες-μέλη που διαθέτουν πυρηνικές εγκαταστάσεις (πρώτη η Γαλλία με 58 πυρηνικά εργοστάσια) να λύσουν γρήγορα το θέμα με τη δημιουργία μόνιμων «πυρηνικών χωματερών».

Γ.Παρ.

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010