Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΕΠΙΤΗΡΗΤΩΝ ΜΕΣΟΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ, ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΚΕΤΟ • «ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ» • ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΓΑΔΑ

Τσεκούρι στο εισόδημα και εκποίηση περιουσίας προς εξευμενισμό της τρόικας

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Μέσα στην εβδομάδα «κλείνει» το τελικό πακέτο μέτρων του αναθεωρημένου Μεσοπροθέσμου, που θα εφαρμοστεί μέχρι και το 2014. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τους επικεφαλής της τρόικας, που επιστρέφουν για τον τρίτο κύκλο των διαπραγματεύσεων (σ.σ. προηγήθηκαν το πρώτο ταξίδι τους στην πρωτεύουσα και η τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας).

Ας πάει και το «παλιάμπελο» της ΓΑΔΑ. Λίγοι πάντως θα το κλάψουν... Ας πάει και το «παλιάμπελο» της ΓΑΔΑ. Λίγοι πάντως θα το κλάψουν… Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο προς τους δανειστές της πως θα εφαρμόσει πλήρως το πακέτο μέτρων που έχει συμφωνήσει, φέρνοντάς το ακόμα πιο μπροστά -το 2014 αντί το 2015- και σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους επιτηρητές.

Η πρώτη δόση και το κλίμα των μέτρων που υιοθετούνται δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η Κυβερνητική Επιτροπή έχει αποφασίσει:

* να μειώσει το αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ, υφαρπάζοντας φόρο ακόμα και από συνταξιούχους των 350 ευρώ μηνιαίως,

* να περικόψει 20% έως 40% τις συντάξεις και επιπλέον 15% τις επικουρικές,

* να μειώσει από 10% μέχρι 30% το εφάπαξ,

* το μόνιμο ειδικό τέλος στα ακίνητα,

* τη μείωση μέχρι και 50% των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ενιαίου μισθολογίου, καθώς και

* την ένταξη 30.000 εργαζομένων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα στην εργασιακή εφεδρεία.

Στην τρόικα εναπόκειται αν θα τα αποδεχθεί ή όχι. Αλλωστε, το τελευταίο πακέτο μέτρων συμπληρώθηκε μετά την απόρριψη, ως προς την απόδοση, του ειδικού τέλους στα ακίνητα από την τρόικα.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «βρίσκονται όλα», σημείωνε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Το ξεκάθαρο είναι ότι η τρόικα θέλει τώρα την εφαρμογή των μέτρων, ώστε να έχει απόδοση από το κλείσιμο του 2011.

Αμεση εξίσωση φόρων πετρελαίου

Στο πλαίσιο αυτά συζητιούνται η άμεση εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, η αύξηση του φόρου στις καταθέσεις, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αλλά ακόμα και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που καλύπτουν θέσεις οι οποίες θα καταργηθούν.

Το πακέτο λιτότητας του αναθεωρημένου Μεσοπροθέσμου θα συνοδευτεί και από την τυχόν νέα συμφωνία για το κούρεμα του δημόσιου χρέους.

Η τρόικα, πάντως, φαίνεται να στέκεται περισσότερο στις καθυστερήσεις που έχει διαπιστώσει ως προς την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων. Οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, έχουν επισημάνει επανειλημμένως προς τον υπουργό Οικονομικών ότι το πρόγραμμα προχωράει αργά, καθώς το μόνο που έχει γίνει είναι η πρόσληψη συμβούλων.

* Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων ξεκίνησε η εκχώρηση των προς πώληση εταιρειών και ακινήτων από το Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Πρόκειται για τα ΕΛ.ΠΕ., τη ΔΕΠΑ, τη ΛΑΡΚΟ, τον ΟΔΙΕ και τις εταιρείες Διεθνής Αερολιμένας Α.Ε. και Ελληνικό Α.Ε., καθώς και την εκχώρηση των δικαιωμάτων του αεροδρομίου, των κρατικών λαχείων, των ραδιοσυχνοτήτων και του ΟΠΑΠ.

Σειρά πήραν και τα ακίνητα του Δημοσίου. Μεταξύ των πρώτων 35 κτιρίων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των προς πώληση βρίσκονται και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, καθώς και η Γενική Γραμματεία Τύπου.

Πάντως, ο στόχος του 1,7 δισ. ευρώ, που είχε οριστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου, είναι προφανές ότι δεν πιάνεται και η κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα επιτευχθεί ο δεύτερος στόχος των 5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους.

Η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της και έχει διαμηνύσει, άλλωστε, προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να δανείζει χρήματα που πηγαίνουν για κάλυψη πρωτογενών δαπανών (μισθοί, συντάξεις κ.λπ.) ή για ελλείμματα, τονίζοντας πως θα διατίθενται μόνο για αποπληρωμή τόκων και ομολόγων.