Ηττα του κόμματος της Μέρκελ μέσα στο σπίτι της

Νέο πλήγμα δέχθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ στις χθεσινές εκλογές για το τοπικό Κοινοβούλιο στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Μέκλενμπουργκ-Πομερανία και βαρύνει περισσότερο, αφού πρόκειται για την εκλογική περιφέρεια της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι/Οικολόγοι- οι τελευταίοι μπαίνοντας πρώτη φορά στο συγκεκριμένο Κοινοβούλιο.

Τα ποσοστά δείχνουν πως θα μπορούσε να συνεχιστεί το προηγούμενο σχήμα κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών, αλλά εκφράζονται και απόψεις περί συνεργασίας των Σοσιαλδημοκρατών με το κόμμα της Αριστεράς ή τους Πράσινους.

«Χλιαρή» χαρακτηρίζεται από γερμανικά ΜΜΕ η προσέλευση στις κάλπες των εκλογέων του κρατιδίου Μέκλενμπουργκ-Πομερανίας. Μέχρι νωρίς το απόγευμα μόνον 30% των 1,4 εκατομμυρίων εκλογέων είχαν ψηφίσει, ποσοστό κατά 6% μικρότερο από εκείνο των προηγούμενων εκλογών το 2006.

Τα προγνωστικά των περασμένων εβδομάδων αποδείχθηκαν σωστά -το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) έλαβε 36%, προσθέτοντας στη δύναμή του ποσοστό 6% και εξασφαλίζοντας 28 έδρες, στο τοπικό Κοινοβούλιο. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έλαβαν 23% και 18 έδρες χάνοντας 4%, ενώ το 2,8% των Φιλελευθέρων (FDP) δεν τους επιτρέπει είσοδο στο Κοινοβούλιο του Σβερίν.

Οι Πράσινοι (Grune) έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, αφού ποσοστό 8,4% τούς δίδει 6 έδρες και πλέον εκπροσωπούνται και στα 16 κρατίδια, ενώ η παράταξη της Αριστεράς (Die Linke) έλαβε 18% και 14 έδρες. Τελικώς, 5 έδρες φαίνεται να εξασφαλίζει και το ακροδεξιό κόμμα των Εθνικιστών (NPD), που μόλις πέρασε το όριο του 5%, με 5,8%.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ερβιν Ζέλερινγκ εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα, «επειδή διατηρήσαμε ως παράταξη τη συνοχή μας», αλλά μέχρι χθες βράδυ δεν έκανε δηλώσεις περί συνεργασίας και νέας τοπικής κυβέρνησης.

Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι έχουν υποστεί φέτος σοβαρές ήττες σε έξι ομόσπονδα κρατίδια, σε δύο απ’ αυτά οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν την κυβέρνηση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Στα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται ψήφοι από την περιοχή Δυτικό Ρίγκεν. Λόγω του θανάτου του βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Ούντο Τιμ, οι εκλογές εκεί θα διεξαχθούν τη 18η Σεπτεμβρίου.