Μετά από πολλά χρόνια καθυστέρηση, άρχισε, πριν λίγους μήνες, η ανακύκλωση στο Νομό Μαγνησίας και ειδικότερα στους Δήμους Βόλου και Νέας Ιωνίας. Αμέσως ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή και οι πάρα πολλοί κάδοι που είχαν διασκορπιστεί σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα άρχισαν να γεμίζουν. Οι πολίτες υποστήριξαν, με πρωτοφανή τρόπο, αυτή την προσπάθεια, σα να την περίμεναν καιρό, ανταποκρινόμενοι στον κοινό στόχο για την επιτυχία του εγχειρήματος. Τα οφέλη πολλά. Μείωση του όγκου των σκουπιδιών που οδηγούνται στην χωματερή, εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αποφυγή ρύπανσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συνειδητοποίηση και ικανοποίηση των πολιτών.

Πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας ο Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου κ. Ι. Κουρτίνας, ο οποίος, ως Πρόεδρος του Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Μαγνησίας (ΦΟΔΣΑ), με μεράκι και άοκνες προσπάθειες κατάφερε όλα αυτά που οι πολίτες γνωρίζουν και αποτελούν την επιτυχία του εγχειρήματος. Ο κ. Κουρτίνας είναι άξιος συγχαρητηρίων γιατί έκανε σκοπό της ζωής του την επιτυχία της ανακύκλωσης στην περιοχή μας και τα κατάφερε.

Δυστυχώς όμως στην τόσο πετυχημένη αυτή προσπάθεια άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια υπονόμευσης. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας αποφάσισε να κάνει μόνος του την ανακύκλωση και από κοντά και ο Δήμος Βόλου. Έτσι λοιπόν ο ΦΟΔΣΑ θα στερηθεί των δύο μεγαλύτερων Δήμων της περιοχής μας και η βιωσιμότητά του θα τεθεί σε κίνδυνο.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες των Δήμων για ανακύκλωση όχι μόνο δεν φέρνουν έσοδα, αλλά αντίθετα είναι προβληματικές οικονομικά.

Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν την προσπάθεια. Να κάνουν υπομονή όταν εμφανίζονται προβλήματα, όπως τις τελευταίες μέρες,  με την αλλαγή του εργολάβου αποκομιδής. Καλούμε τους Δήμους να επανεξετάσουν τη στάση τους, γιατί φοβούμαστε ότι θα φορτωθούν μια αποτυχία και δεν θα μπορέσουν μετά να αναστήσουν αυτό που θα καταστρέψουν.

Επιθυμούμε να συγχαρούμε, ξανά, τον κ. Κουρτίνα και τους συνεργάτες του και να ζητήσουμε να επιδείξει υπομονή και κουράγιο. Οι προσπάθειές  τους είναι αξιέπαινες και αναγνωρίζονται από τους πολίτες.