ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ!

Ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας χαρακτήρισε πρόσφατα την κατασκευή του δρόμου Σκλήθρο-Κεραμίδι «οραματική επιδίωξη και στόχο δεκαετιών του συνόλου των φορέων των περιοχών Λάρισας και Μαγνησίας». Η κατασκευή αυτού του δρόμου μόνο ως όνειρο θερινής νυκτός του κ. Νομάρχη μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο ίδιος ο κ. Παπατόλιας είχε χαρακτηρίσει παλιότερα αντίστοιχες δηλώσεις του Νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρού «περιβαλλοντικό νταηλίκι» και «οικολογική αναισθησία»!

Δήλωσε ακόμα ο κ. Νομάρχης Μαγνησίας ότι θα υπάρξει συνέχιση του δρόμου μέχρι το Πουρί. Δηλαδή ο δρόμος Σκλήθρο-Κεραμίδι δεν αποτελεί παρά την κερκόπορτα για την άλωση της παρθένας περιοχής που θα διασχίζει…

Σε μια εποχή που οι κλιματικές αλλαγές, οι πυρκαγιές και τα έντονα καιρικά φαινόμενα ανατρέπουν τα περιβαλλοντικά δεδομένα του πλανήτη, καλό θα ήταν να μη μας διαφεύγει το γεγονός πώς αυτά συνεπάγονται και οικονομικές ανατροπές.

Οι πολίτες γνωρίζουν την αξία του φυσικού περιβάλλοντος για τη διατήρηση της οικολογικής και φυσικής  ισορροπίας. Φαίνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο αρνείται μέχρι στιγμής να συναινέσει στην κατασκευή του δρόμου αυτού, ο οποίος περνάει από μια παρθένα περιοχή, έχει μεγαλύτερες οικολογικές ευαισθησίες από την πολιτική ηγεσία του τόπου μας.

Η παρθένα αυτή δασική περιοχή είναι από τις λίγες αλώβητες που διαθέτει ο τόπος μας, αφού το ίδιο το Πήλιο είναι πυκνοκατοικημένο.

Είναι γνωστό πώς κάθε κατάτμηση, ιδιαίτερα παρθένων περιοχών, όπως αυτός, οδηγεί στην ανεπανόρθωτη βλάβη. Καλό θα ήταν επομένως να υπάρξει σταθερή και σθεναρή αντίρρηση και αντίδραση σε θέσεις, δηλώσεις και σχεδιασμούς, που όσο και να ωραιοποιηθούν, είναι εκτός του στόχου που δεν είναι άλλος από το: «μακριά τη σκαπάνη και το τσιμέντο από το δάσος».

Επικουρικά πρέπει να σημειώσουμε τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζει το όλο έργο και επομένως και το μεγάλο κόστος κατασκευής του, σε μια εποχή που τα οικονομικά της χώρας μας διέρχονται μεγάλη κρίση. Το Πήλιο έχει ανάγκη από ήπια τουριστική ανάπτυξη και βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η διατήρηση του φυσικού του περιβάλλοντος.

Ο Βόλος και το Πήλιο επίσης θα ζημιωθούν οικονομικά από το δρόμο αυτό, με εξαίρεση την οικοπεδοποίηση ορισμένων περιοχών του, σε ένα όμως χώρο ήδη πυκνοδομημένο.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας δεν ανήκει «στο σύνολο των φορέων της περιοχής», που επικαλείται ο κ. Νομάρχης και θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για να μην πραγματοποιηθεί ο τεμαχισμός του δάσους και να μην καταστραφεί το ευαίσθητο οικοσύστημα του Πηλίου και του Μαυροβουνίου. Οι Μήδοι δεν θα διαβούν.