ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ:
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΚΤΩΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΓΧΙΑΛΟΥ
Μετά το δραματικό επεισόδιο του περασμένου Μαρτίου, με τη διάθεση από τη ΔΕΥΑΜΒ στη θάλασσα ανεπεξέργαστων λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού, με τα ήδη γνωστά ολέθρια αποτελέσματα στη θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού, που ανακοινώθηκαν με δελτίο τύπου (ΠΠΜ-ΠΑΚΟΕ) στις 13-3-09, η ΠΠΜ σε συνεργασία με το ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε δειγματοληψία με επιτόπιες μετρήσεις και εργαστηριακές αναλύσεις στα ιδιωτικά πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ, από 26-6-09 έως 4-7-09 και από 7-7-09 μέχρι 13-7-09.
Αφορμή για την πραγματοποίηση των μετρήσεων ήταν το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για την καθαρότητα της θάλασσας και οι διαμαρτυρίες ορισμένων πολιτών για προβλήματα που αντιμετώπισαν κολυμπώντας σε ακτές του Παγασητικού.
Από τις επιτόπιες μετρήσεις και τις εργαστηριακές αναλύσεις διαπιστώθηκαν τα εξής:
Α. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΝΕΡΑ
1. Οι τιμές των επιτόπιων μετρήσεων έδειξαν τιμές στο διαλυμένο οξυγόνο κοντά στο όριο, γεγονός που σημαίνει ότι το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι σε μια ασταθή κατάσταση όπου η παραμικρή επίδραση εξωγενών παραγόντων (βοθρολύματα, πίσσες, πετρέλαια, τοξικά απόβλητα) είναι δυνατόν να διαταράξουν αυτή την ασταθή κατάσταση και να δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες για τη δημόσια υγεία, αλλά και για τη ζωή μέσα στη θάλασσα (αυτή η παράμετρος αποτέλεσε αιτία καταστροφής στο Μαλιακό και προκάλεσε το θάνατο δεκάδων τόνων ψαριών).
Επίσης οι τιμές του PH (ενεργός οξύτης) δείχνουν έντονη αλκαλικότητα (8,00-9,50) γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν στις περιοχές αυτές έντονες παρεμβάσεις βοθρολυμάτων και η περίσσεια φωσφόρου δημιουργεί αυτό το φαινόμενο, γεγονός που αποδεικνύεται από την παρουσία ευτροφισμού στις ακτές (σάπια και αλλοιωμένα φύκια).
2. οι τιμές των εργαστηριακών αναλύσεων χωρίζονται στις (α) μικροβιολογικές και (β) στις χημικές αναλύσεις.
α. Μικροβιολογικές αναλύσεις
Εάν αποδεχθούμε το όριο της Ε.Ε., μόνο ένα δείγμα (Ξενία) είναι εκτός των ορίων. Όμως θεωρούμε ιδιαίτερα επικίνδυνους τους εντερόκοκκους, που είναι τα πλέον επικίνδυνα μικρόβια (ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά) και δευτερευόντως επικίνδυνα τα παθογόνα κολοβακτηρίδια. Πρέπει στα νερά κολύμβησης να μην υπάρχει ούτε ένας εντερόκοκκος, όπως έχει δείξει η 30χρονη εμπειρία του ΠΑΚΟΕ, αφού υπάρχει ο κίνδυνος κατάποσης θαλασσινού νερού. Το όριο στο πόσιμο νερό είναι 0 για τους εντερόκοκκους. Με το δεδομένο αυτό διαπιστώθηκαν μεγάλα προβλήματα στην Κυανή Ακτή Αλυκών, στην Αμαρυλλίδα (μόνο σε κολοβακτηρίδια), στον Αμποβό της Αφήσσου, στα Καλά Νερά, στο Μαλάκι (κοντά στις πολυκατοικίες), στο Σουτραλί (Θωμά, μόνο σε κολοβακτηρίδια), στο λιμάνι (Παπαστράτου). Μικρότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν: στην πλαζ Αγχιάλου, και στην 4η πλαζ των Πευκακίων.
Αμελητέα ή καθόλου προβλήματα παρατηρήθηκαν στις εξής ακτές:
Χρυσή Ακτή Παναγίας, Καλλιφτέρη, Συκιά, Γατζέα (είχαν βρεθεί κάποια προβλήματα στην πρώτη μέτρηση), Πλατανίδια, Σουτραλί (στο παραθαλάσσιο μπαράκι), Πλάκες, στον Άναυρο, και στην πλαζ των Αλυκών.
β. Χημικές αναλύσεις
Όσον αφορά τις χημικές παραμέτρους δεν παρατηρήθηκαν υπερβάσεις ούτε στο εξασθενές χρώμιο, ούτε στα φωσφορικά και νιτρικά άλατα.
Β. Πόσιμο νερό
Στα δείγματα που πάρθηκαν στη Νέα Αγχίαλο δυστυχώς παρατηρήθηκαν τα παρακάτω:
1. Υπέρμετρη συγκέντρωση υπολειμματικού χλωρίου, δεδομένου ότι μετά τη δοσομετρική χλωρίωση η ύπαρξη υπολειμματικού χλωρίου είναι πολύ τοξική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Το μέγιστο όριο ανοχής είναι 0,08 mg/lt. Στο δείγμα βρέθηκε τιμή 31,9 mg/lt ιόντα Cl. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνες υπηρεσίες του Δήμου χλωριώνουν ανεξέλεγκτα το νερό με αποτέλεσμα να βάζουν καθημερινά στα στομάχια των πολιτών και ιδιαίτερα στα παιδιά τοξική βόμβα. Το νερό της Νέας Αγχιάλου παρουσιάζει αρκετή σκληρότητα ( όταν είναι >375 mg/lt). Οι μετρήσεις έδειξαν σκληρότητα μέχρι 480 mg/lt.
2. Οι συγκεντρώσεις του νικελίου βρέθηκαν δύο φορές πάνω από το όριο των 5 mg/lt, δηλαδή 10,8 mg/lt.
Γενικά από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης της Νέας Αγχιάλου είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ο Δήμος και η Νομαρχία οφείλουν να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΠΜ
Παν. Χριστοδουλάκης Κ. Βολιώτης