Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ, ΟΙ ΦΙΕΣΤΕΣ ΚΑΙ Η «ΑΡΓΩ», ΠΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ… ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Το ναυάγιο των Μεσογειακών

«Αμαρτωλό» το παρελθόν της διοργάνωσης που τελείωσε πριν καν αρχίσει και θα τη φιλοξενούσαν ο Βόλος και η Λάρισα

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ linardou@enet.gr

Δήμαρχοι, βουλευτές, φρούδες προεκλογικές υποσχέσεις, ανοργανωσιά, φιέστες, ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, αστροναύτες από τη NASA, σπατάλες αλλά και η άμοιρη η «Αργώ», που δεν την αφήνανε στον ίσκιο του Ιάσονα, αλλά θέλανε να την ξαναφτιάξουν, να την ταξιδέψουν όπως όπως και να την παρατήσουν στο λιμάνι του Βόλου.

Τελικά, αυτοί ήταν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 που έπρεπε να διοργανωθούν σε Βόλο και Λάρισα.

Η ιστορία της σύγχρονης «Αργούς» που κατασκευάστηκε κατόπιν μελέτης του Ινστιτούτου Ναυδόμος στο Ναυπηγείο Ρέππου στη Μαγνησία, με σκοπό να αποτελέσει τη ναυαρχίδα των Μεσογειακών, κατέληξε να έχει παρόμοια τύχη με τους Αγώνες: ναυάγιο στη στεριά!

Μέχρι και αστροναύτες από τη NASA πήγαν στον Βόλο με αφορμή εκδηλώσεις για το ξύλινο σκαρί, αλλά δεν τους άφησαν να κωπηλατήσουν, διότι, όπως θυμάται ο πρώην δήμαρχος Βόλου Κ. Μήτρου, «το πλοίο δεν είχε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας»! Χορηγός των εκδηλώσεων της διαστημικής αποστολής ήταν το Ιδρυμα του Β. Παπαθανασίου, ο οποίος κατάγεται από τον Βόλο, αλλά με όσα συνέβησαν δεν άντεξε και αποχώρησε, όπως περιγράφει ο Κ. Μήτρου, που υπολογίζει το κόστος της «Αργούς» σε ένα εκατ. ευρώ.

Συνέβησαν πολλά. Φρέσκα είναι ακόμη τοπικά δημοσιεύματα για απειλές και επιθέσεις στον Βόλο και τον τεχνίτη Ν. Ρέππο, κατασκευαστή της «Αργούς» να διεκδικεί τα χρήματά του. Ε, κάποια στιγμή ο άνθρωπος βγήκε απ’ τα ρούχα του!

Είναι μόνο μια πλευρά του «αμαρτωλού» παρελθόντος των Μεσογειακών Αγώνων που τελείωσαν πριν καν αρχίσουν, με απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ). Γι’ αυτό ίσως να μη φταίνε οι άλλοι, όπως ατυχώς υποστήριξε ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος και συγκεκριμενοποίησε μετά την απόφαση της ΔΕΜΑ ο υφυπουργός Γ. Νικητιάδης: «Το παιχνίδι ήταν στημένο για να δοθούν οι αγώνες στην Ισπανία».

Το παιχνίδι ήταν «στημένο» να χαθεί πριν ξεκινήσει αλλά όχι από τη ΔΕΜΑ. Κανείς δεν το πίστεψε πλην των Θεσσαλών, που πλέον απαιτούν από το κράτος κονδύλια για έργα που θα γίνονταν. Παρασκηνιακά ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων Ι. Κούβελος πνέει μένεα εναντίον της κυβέρνησης και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης από τη Βουλή αγωνιά να μάθει πόσα δαπανήθηκαν ώστε να τα χρησιμοποιήσει πολιτικά εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη. Εμμέσως την εμπλέκει στην υπόθεση, εξαιτίας συγγενικού της προσώπου, που μίσθωσε 3.000 στρέμματα από τη Μητρόπολη Δημητριάδος για να φτιάξει γήπεδο γκολφ με αφορμή τους Μεσογειακούς.

Η ανάληψη των Αγώνων έγινε επί Ν.Δ., με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη και πρόεδρο της Επιτροπής Διεκδίκησης τον σύζυγό της Ι. Κούβελο. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης, αν και συμμετείχε στις εκδηλώσεις χαράς και συγκίνησης, κατηγορείται από τοπικούς φορείς για αδιαφορία. Οπως και ο Α. Σαμαράς, που τον αντικατέστησε.

Ενθερμος υποστηρικτής εμφανιζόταν προεκλογικά ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, υποσχόμενος στους Θεσσαλούς ότι «θα κάνουμε τους καλύτερους Μεσογειακούς Αγώνες». Παρόμοια στάση κρατούσε μέχρι προσφάτως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, που μετέφερε τη διάθεση της κυβέρνησης για επιτυχημένη τέλεση των Αγώνων σε εκδήλωση βιομηχάνων της περιοχής (16 Απριλίου 2010).

Κι όλα αυτά ενώ η Αθήνα γνώριζε πως οι Αγώνες θα χρέωναν αντί να προσφέρουν στα ταμεία του κράτους. Το είχε πει ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου -από τους λίγους που εξέφρασαν τη δυσφορία τους- σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις για τους Μεσογειακούς: «Είμαι σίγουρος πως θα κοστίσουν παραπάνω».

Πόσο μας στοίχισε μέχρι τώρα η «μισή» χαρά; Περί τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Πόσα ακόμη; Οσα θα κοστίσει η Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΟΕΜΑ) μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος.

«Με τη Ν.Δ. είχαμε πολύ μεγάλη καθυστέρηση για να συσταθεί με νόμο και να λειτουργήσει οργανωτική επιτροπή. Ενώ έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2007, έγινε τον Ιούλιο του 2009 και άρχισε να λειτουργεί μέσα του 2010», υποστηρίζει ο Αλέκος Βούλγαρης, πρώην δήμαρχος Βόλου και άμισθο μέλος της Οργανωτικής. Κάτι ανάλογο υποστηρίζει και ο Κ. Μήτρου. Δύο πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν την περίοδο ανάληψης των Αγώνων.

Με βάση τη σύμβαση, η «Βόλος 2013» έπρεπε να εδρεύει στον Βόλο. Στην επίσημη σελίδα της όμως στο Διαδίκτυο ενώ η διεύθυνση εμφανίζεται στη Μαγνησία, τα τηλέφωνα απαντούν σε γραφεία της Αθήνας.

Το 80% των αθλητικών εγκαταστάσεων υπήρχαν, ήθελαν μόνον εκσυγχρονισμό. Εμενε το κωπηλατοδρόμιο και κάποια άλλα, ανάμεσά τους και το Μεσογειακό Χωριό, που αποτέλεσε και το μήλον της έριδος. Ηταν εκεί που πάτησε η ΔΕΜΑ και πήρε πίσω τους Αγώνες, με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση περιέκοψε τα κονδύλια και δεν παρείχε εγγυήσεις για τη φιλοξενία των αθλητών. Στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στέλεχος της Επιτροπής Μεσογειακών, συνταξιούχος του Δημοσίου, που τρέχει στα δικαστήρια την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», της οποίας υπήρξε επίσης μέλος, διεκδικώντας μπόνους 25.931 ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην επίμαχη αγωγή, για την τριετία 2001-2004 έλαβε από μισθούς 305.074 και μπόνους 25.931. Εξαιτίας της πενιχρής, όπως περιγράφει, σύνταξης που λαμβάνει, ζητεί και το υπόλοιπο μπόνους που υποστηρίζει πως δικαιούται.

Πάντως, σ’ αυτήν την ιστορία δεν πληρώθηκαν όλοι και δεν έβγαλαν όλοι λεφτά. Κάποιοι δεν ήθελαν κιόλας. Οπως οι 54 «ξεχασμένοι» εθελοντές κωπηλάτες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, που τώρα αγωνιούν για το μέλλον της «Αργούς» και σκοπεύουν να κάνουν μέχρι και έρανο για τη συντήρηση του μοναδικού αυτού ξύλινου πλοίου δίχως σιδερένια δεσίματα, το οποίο ταξιδεύει αποκλειστικά και μόνο με κουπιά και πανιά.

Ο Κώστας Κεχαΐδης από τον σύλλογο «Αργοναυτών Βόλου», που έχει ταξιδέψει σε δύσκολους καιρούς με την «Αργώ», έχει μια πικρή γεύση στο στόμα: «Σε κάθε βήμα φαινόταν η έλλειψη σχεδιασμού. Πλοία σαν την “Αργώ” χρησιμοποιούσαν το πανί σαν κινητήρια δύναμη. Εμείς το χρησιμοποιούσαμε στο 5%, όλη η υπόλοιπη δουλειά γινόταν με κουπιά και σε πολύ δύσκολες συνθήκες αφού είχαμε κόντρα τον καιρό. Κωπηλατούσαμε ακόμη και δεκαοκτώ ώρες την ημέρα»…

…………………..