«Κλείστε το ντουμάνι»

Η δυναμική παρέμβαση κατοίκων της περιοχής που ζητούσαν την αναστολή της λειτουργίας της κεραμοποιίας «Βιοκεράλ», ανάγκασε τον νομάρχη Λάρισας, Λ. Κατσαρό, να ανακοινώσει ότι το εργοστάσιο αυτό θα κλείσει.

Νωρίτερα επιθεωρητής του υπουργείου Περιβάλλοντος ζήτησε την επέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για σφράγισμα της εγκατάστασης, αφήνοντας αιχμές για παραλείψεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας.

Γύρω στις 11 χθες το πρωί, περίπου 200 κάτοικοι του Ομορφοχωρίου, με επικεφαλής αυτοδιοικητικούς παράγοντες (από τον Δήμο Κιλελέρ και την αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας), έκλεισαν τον δρόμο Λάρισας – Συκουρίου, απαιτώντας να ανασταλεί η λειτουργία του εργοστασίου, καταγγέλλοντας ότι με την καύση του πετ-κοκ και της λυματολάσπης συντελεί σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα και απειλεί τη δημόσια υγεία. Αστυνομικές δυνάμεις που είχαν λάβει θέσεις εμπόδισαν την είσοδο των διαδηλωτών στον χώρο του εργοστασίου.

Η εφαρμογή πάντως της απόφασης για σφράγισμα του εργοστασίου θα απαιτήσει και τη λήψη αστυνομικών μέτρων, αφού η ιδιοκτησία της επιχείρησης αρνείται τη συμμόρφωσή της.

Δ. ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010