Κράτος αδίκου και αυθαιρεσίας

Συνέχιση του παραλογισμού με τη διαρκή νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Η τοποθέτηση σε δημόσια διαβούλευση του τέταρτου σε δυο χρόνια σχεδίου νόμου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν επιθυμεί να θέσει καμία «κόκκινη γραμμή» στην παρανομία.

Δίχως καν να περιμένει την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά σε συνεχείς μετακινήσεις της «κόκκινης γραμμής» που έθεσε με τον αμφισβητούμενης νομιμότητας νόμο 4014/2011. Δεν αρκείται όμως μόνο στη μελλοντολογική και αυταπόδεικτα αβάσιμη ρητορεία περί «αποτροπής νέας γενιάς αυθαιρέτων», αλλά:

  • διαιωνίζει χωρίς καταληκτική ημερομηνία την ισχύ της ρύθμισης «τακτοποιήσεων»,
  • δίνει γενική παρέκκλιση για τα αυθαίρετα που έχουν λάβει σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ,
  • εισάγει νέες κατηγορίες αυθαιρέτων που νομιμοποιούνται: αυθαίρετα σε κοινόχρηστους χώρους που δεν έχουν απαλλοτριωθεί (χωρίς όμως να αναιρεί τον απαλλοτριωτέο χαρακτήρα) και αυθαίρετα σε αιγιαλούς και παραλίες για τα οποία ο κύριος της παρανομίας δεν είχε κινήσει διαδικασία καθορισμού της ζώνης παλαιού αιγιαλού (όπως προέβλεπε η νομοθεσία για την έκδοση οικοδομικών αδειών),
  • δεν έχει καμία απολύτως πρόβλεψη αυστηρής ρύθμισης για αυθαίρετα μέσα σε προστατευόμενους βιοτόπους.

Το WWF Ελλάς θεωρεί εγκληματική την πολιτική της Κυβέρνησης για τα αυθαίρετα, καθώς:

1.                  Διαιωνίζει την παρανομία και νομιμοποιεί την εικόνα ενός κράτους αδίκου.

2.                  Αδιαφορεί για την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση, την οποία άλλωστε δεν συνυπολογίζει στη διαδικασία «τακτοποίησης».

3.                  Απεμπολεί το δικαίωμα είσπραξης των προβλεπόμενων από τον δασικό και πολεοδομικό κώδικα προστίμων που στις περισσότερες περιπτώσεις ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά παράνομο ακίνητο.

4.                  Επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με το κόστος της υποχρέωσης κατασκευής και συντήρησης δικτύων και παροχών κοινής ωφέλειας στους νέους οικισμούς που ξεφύτρωσαν χωρίς κανένα σχεδιασμό.

5.                  Υποβαθμίζει συστηματικά το ισχυρότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας για πραγματικά βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη: το φυσικό περιβάλλον.

«Από τη μια έχουμε το ΥΠΕΚΑ να νομιμοποιεί διαρκώς τις καταπατήσεις των νόμων δικής του αρμοδιότητας. Από την άλλη παρακολουθούμε με κατάπληξη την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη να δηλώνει ότι οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη – και όχι η ίδια η ύπαρξη και αδειοδότησή τους από τον ΕΟΤ – υποβαθμίζουν τις προοπτικές του τουρισμού μας. Αυτή είναι η εικόνα μιας κυβέρνησης που επιδιώκει συνειδητά τη διάλυση κάθε ελπίδας για ένα κράτος δικαίου και τη βιώσιμη και δίκαιη για όλους ανάπτυξη που περισσότερο από ποτέ έχει σήμερα ανάγκη η χώρα», δηλώνει η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς.