ΑΧΑΡΑΒΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Πρωτοσέλιδο στο     «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΒΗΜΑ» 27/07/09

Του Σπύρου Α. Σαλβάνου

Σάββατο, 25 Ιουλίου 09, εννιά η ώρα το βράδυ, εν μέση τουριστική περίοδο και η κίνηση στον κεντρικό δρόμο της Αχαράβης θυμίζει μεσοχείμωνο. Όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία γεμάτα, τρεις και πλέον χιλιάδες κόσμος κλεισμένος μέσα. Όλοι μέσα, όλοι δέσμιοι του «Αll-Inclusive». Ένα 10%, τριακόσια άτομα δηλαδή, αν κυκλοφορούσαν έξω θα έδιναν κάποια πνοή στην τοπική αγορά.

Στο ερώτημα αν όλοι αυτοί αφήνουν εντέλει  κάτι στο τόπο, φίλος από την περιοχή απαντάει: Και βέβαια αφήνουν: Τα βοθρολύματά τους. Και συνέχισε λέγοντας ότι για να βρει κάπου πιο καθαρά νερά, πήγε προχθές με τη γυναίκα και τη κόρη του για μπάνιο στον Αλμυρό, μπροστά ακριβώς στη γαλάζια σημαία. Βρήκαν τη θάλασσα θολή και αποκρουστική και έφυγαν…

Να θυμίσουμε ότι σχετικά με τη ρύπανση των ακτών, ήδη πρόπερσι πάνω από εκατό κάτοικοι της παραλίας της Αχαράβης είχαν διαμαρτυρηθεί για το θέμα με αναφορά τους στο Δήμαρχο. Αποτέλεσμα ουδέν. Και πέρσι, ενώ έμεινε αναπάντητη αίτηση της Περιβαλλοντικής Παρέμβασης η Αντινιώτη για λήψη μέτρων, ο Δήμαρχος, κ. Σπ. Βάρελης, κάλεσε επιτόπου το Νομάρχη (υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα), ο οποίος διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τη ρύπανση. Έκλεισε το θέμα με μια σύσκεψη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διερχόμενα πλοία (που περνούν είκοσι μίλια μακριά) φταίνε και κανείς άλλος. Τόσο «υπεύθυνα», τόσο «εφησυχαστικά»… Φέτος, όμως, το Κεντρικό Λιμεναρχείο με σχετική ανακοίνωσή του αποκλείει κατηγορηματικά την εκδοχή αυτή.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος που δεν ενοχλεί βέβαια τους «Αll-Inclusive» τουρίστες, οι οποίοι ό,τι πληρώνουν παίρνουν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο γι’ αυτούς που ξεγελάστηκαν και πλήρωσαν περισσότερα για κάτι καλύτερο, κάτι νορμάλ. Αυτοί ενοχλούνται σφόδρα και φυσικά δεν ξανάρχονται.

Η άλλη όψη του νομίσματος αφορά στα έσοδα. Έστω στα λιγοστά, του «Αll-Inclusive» που λόγω παγκοσμιοποίησης και ελεύθερης διακίνησης του κεφαλαίου, μάλλον δεν καταλήγουν στην Εθνική Οικονομία: Είδαμε π.χ. τις τελευταίες δεκαετίες εδώ στη Κέρκυρα πρωτοπόρες ξενοδοχειακές μονάδες που διέθεταν και καλή ποιότητα και άριστη πληρότητα, στενάζοντας κάτω από την ασφυκτική πίεση των διεθνών Tour Operators για ακόμη καλύτερη ποιότητα και χαμηλότερες τιμές, να αλλάζουν αθόρυβα χέρια. Είδαμε κάποιους να έρχονται από το πουθενά, να εξελίσσονται σε μεγαλοξενοδόχους, τη Διοίκηση να υποκλίνεται μπροστά τους και να τους αδειοδοτεί στα μουλωχτά, ακόμη και μέσα στις προστατευόμενες περιοχές  (μέσα στα έλη), τετράστερα (υποτίθεται) ξενοδοχεία, γκέτο-τερατουργήματα που ούτε η Ε.Π.Α.Ε. (Επιτροπή Πολεοδομικού – Αρχιτεκτονικού  Ελέγχου) ούτε το Τ.Ε.Ε. μπόρεσαν να αποτρέψουν. Κανέναν μας δεν απασχόλησε το πόθεν έσχες των κεφαλαίων. Κανείς δεν παρατήρησε την ιδιότυπη εκεχειρία  μεταξύ των συγκεκριμένων ξενοδόχων και των Tour Operators, που τώρα σε συνθήκες ασυδοσίας και ανύπαρκτων ελεγκτικών μηχανισμών, με διαρκή κατρακύλα των τιμών και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, ούτε οι ξενοδόχοι  παραπονούνται ούτε οι Tour Operators αντίστοιχα. Όλοι ευχαριστημένοι…

Όλα αυτά σε συνδυασμό και με το ότι το πακέτο του «Αll-Inclusive», όντας μηδαμινής αποδοτικότητας δεν μπορεί να το προσφέρει όποιος δεν έχει όλα τα μέσα (γραφεία, αεροπλάνα, ξενοδοχεία κλπ.) δικά του, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν τελικά ανήκουν ή όχι τα περισσότερα ξενοδοχεία του νησιού στους Tour Operators. Αν εν προκειμένω η διαρκής αλυσιδωτή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και καταβαράθρωση του κερκυραϊκού τουριστικού προϊόντος είναι αναστρέψιμη.

 

Σπύρος Α. Σαλβάνος

Πρόεδρος Δ. Σ.

Περιβαλλοντικής Παρέμβασης η Αντινιώτη

www.antinioti.com