ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΓΡΙΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΑΜΑΡ ΚΑΝΤΑΦΙ ΕΙΧΕ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΤΑΣΙΜ * ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥΣ

Η Ιστορία, στο ψυγείο του νεκροτομείου

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Στο ψυγείο του νεκροτομείου στο νοσοκομείο της Μισράτα διέταξε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να παραμείνει προσωρινά η σορός του Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και του γιου του Μουτάσιμ.

Η ικανοποίηση δεν κρύβεται από τα πρόσωπα των αντικαθεστωτικών καθώς τοποθετούν στο πάτωμα του νεκροτομείου της Μισράτα το πτώμα του Μουαμάρ Καντάφι. Λίγο αργότερα, τοποθετούσαν πάνω σ’ ένα χαλί, με τον ίδιο τρόπο, το πτώμα του γιου του, Μουτάσιμ (κάτω) (φωτ. Reuters) Και ο γιος, όπως και ο πατέρας, είχε πέσει ζωντανός και τραυματίας στα χέρια των ανταρτών προχθές μετά την πτώση της Σύρτης. Δύο βιντεοσκοπημένα από κινητό στιγμιότυπα, που χθες κυκλοφόρησαν, παρέχουν σαφείς ενδείξεις ότι και ο Μουτάσιμ Καντάφι πέθανε υπό (τουλάχιστον) ύποπτες συνθήκες, εάν η διατύπωση ότι κι εκείνος εκτελέστηκε από τους αντάρτες κρίνεται παρακινδυνευμένη: στο πρώτο, εμφανίζεται ξαπλωμένος σε δωμάτιο με εμφανές τραύμα από σφαίρα κοντά στο λαιμό και φανέλα λεκιασμένη από αίμα, αλλά με πλήρεις τις αισθήσεις του. Στο δεύτερο, είναι νεκρός σε τροχήλατο φορείο του νοσοκομείου της Μισράτα, με στήθος γυμνό και μισοσκεπασμένος με σεντόνι, ενώ φωνές τριγύρω ακούγονται να ζητωκραυγάζουν «Αλλάχου Ακμπαρ!» (ο Θεός είναι μεγάλος).

Αμηχανία…

Χθες, μία μέρα έπειτα από αυτούς τους δύο θανάτους (ή εκτελέσεις), στην Τρίπολη τα ηγετικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου δεν κατάφερναν να κρύψουν την αμηχανία τους, καλούμενοι, εν μέσω δημόσιων πανηγυρισμών, να τηρήσουν έστω τα προσχήματα ως προς τις πραγματικές συνθήκες θανάτου του Μουαμάρ, όπως και του Μουτάσιμ, Καντάφι. «Ο Καντάφι συνελήφθη ζωντανός και σκοτώθηκε στη συνέχεια. Μία σφαίρα ήταν η κύρια αιτία του θανάτου του, διαπέρασε την κοιλιακή χώρα», δήλωσε άλλος ένας Λίβυος γιατρός, ο Ιμπραΐμ Τίκα, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya: «Στη συνέχεια υπήρξε ακόμη μία σφαίρα που διαπέρασε το κεφάλι του». Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ (του οποίου η παραίτηση αναμένεται μετά την αυριανή επίσημη κήρυξη της απελευθέρωσης της Λιβύης, όπως έχει δημοσίως υποσχεθεί) επιχείρησε να δώσει τουλάχιστον αληθοφάνεια στην όλη ιστορία. Ανακοίνωσε ότι μετά τη σύλληψή του στο φρεάτιο αποχέτευσης, όπου είχε κρυφτεί, ο Καντάφι πυροβολήθηκε στον ώμο και τοποθετήθηκε σε φορτηγό, το οποίο βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά καθώς ο τραυματισμένος Καντάφι μεταφερόταν στο νοσοκομείο (!).

Πρώτες καταδίκες

Διεθνής Αμνηστία, Human Rights Watch και Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησαν επιτακτικά χθες να διασαφηνιστεί πώς πέθανε ο Καντάφι. Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, Ρούπερτ Κόλβιλ, χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικά» τα προχθεσινά βιντεοσκοπημένα ντοκουμένα με τον Καντάφι ζωντανό σε σκηνές λιντσαρίσματος (στη Σύρτη) και μετά, νεκρό, διαπομπευόμενο (στη Μισράτα). Χωρίς να διευκρινίσει ποιο όργανο θα πρέπει να επιφορτιστεί με την έρευνα, υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει εξουσιοδοτήσει μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να ερευνήσουν τις εκατέρωθεν βιαιότητες στη Λιβύη.

Αποκαλύφθηκε -με την ευκαιρία- και μία ακόμη από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Εθνικό Συμβούλιο που προσπαθεί να θεσμοποιήσει μία κεντρική εξουσία στη μετά Καντάφι εποχή, προτιθέμενο να μεταφέρει αμέσως την έδρα του από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη και να σχηματίσει μέσα σε 30 μέρες τη μεταβατική κυβέρνησή του, η οποία θα προετοιμάσει τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στη Λιβύη: Τα ηγετικά στελέχη του επιδόθηκαν κυριολεκτικά σε μπρα ντε φερ ισχύος με τους διοικητές των στρατιωτικών επιτροπών της Μισράτα που αρνήθηκαν να παραδώσουν τη σορό του Καντάφι, λέγοντας ότι εκείνοι θα τον θάψουν κάπου κρυφά, σύμφωνα με τις ισλαμικές παραδόσεις που ορίζουν ότι η κηδεία οφείλει να λαμβάνει χώρα μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή του θανάτου.

(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, Al Jazeera)