ΕΑΒ: Περιβαλλοντική κόντρα με πρόστιμο

Κόντρα ανάμεσα στην κρατική εταιρεία ΕΑΒ και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος με αφορμή το τσουχτερό πρόστιμο που της επέβαλαν για παραβάσεις σε θέματα υγρών και αερίων αποβλήτων.

Το ποσόν ανέρχεται σε 211.000 ευρώ και οριστικοποιήθηκε με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες.

Είχαν προηγηθεί αυτοψίες στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στο Σχηματάρι τον Ιανουάριο και στη συνέχεια οι αρμόδιοι της κρατικής εταιρείας είχαν υποβάλει τις αντιρρήσεις τους. «Για τον υπολογισμό του προστίμου ελήφθη υπόψη ότι η εταιρεία μετά τον έλεγχο πήρε ορισμένα μέτρα», εξήγησε στην «Ε» ο Γ. Μέργος, γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος, που διαβεβαίωσε ότι «τα ευρήματα έχουν τεκμηριωθεί». Παρατήρησε πάντως ότι όλοι οι τιμωρηθέντες υποβάλουν ενστάσεις, αλλά σπανίως δικαιώνονται στα δικαστήρια.

Η ΕΑΒ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει επενδύσεις στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος ύψους 6 εκατ. ευρώ. Επισημαίνει ότι δεν ρυπαίνει τον Ασωπό και ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Χ.ΤΖ.

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2010