ΚΛΙΜΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΡΩΝ, ΤΙΜΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ 2 ΕΚΑΤ., ΚΥΡΙΩΣ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ
Στο «τρίγωνο του θανάτου»
Αντιμέτωποι με τριπλή κρίση βρίσκονται σχεδόν 2 εκατ. άνθρωποι, κυρίως στις χώρες της Αφρικής, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, της καταστροφής των φυσικών πόρων και των ολοένα αυξανόμενων τιμών των τροφίμων. «Η βιωσιμότητα του πλανήτη μας εξαρτάται από το πώς θα δράσουμε τώρα» προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Δέκα είναι οι πλέον ευάλωτες χώρες: Κονγκό, Μπουρούντι, Ζάμπια, Αιθιοπία, Ρουάντα, Ν. Αφρική, Αϊτή, Μπανγκλαντές, Ινδία, Σιέρα Λεόνε (φωτ. ActionAid) Ενώ αυξάνονται οι προειδοποιήσεις του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ για τα προβλήματα που προκαλούν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα, η ActionAid υποστηρίζει ότι 1,7 δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται ήδη στο χείλος του γκρεμού.
Στην έρευνα της οργάνωσης με τίτλο «Ποιος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την κλιματική και επισιτιστική κρίση;» υπογραμμίζεται ότι πλησιάζει το τέλος της φτηνής τροφής, η γεωργία μεγάλης κλίμακας έχει καταστρέψει τους φυσικούς πόρους και ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς τα πλούσια κράτη απαιτούν ολοένα και περισσότερα τρόφιμα και βιοκαύσιμα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της οργάνωσης, τουλάχιστον 10 χώρες (Κονγκό, Μπουρούντι, Νότια Αφρική, Αϊτή, Μπανγκλαντές, Ζάμπια, Ινδία, Σιέρα Λεόνε, Αιθιοπία και Ρουάντα) όπου κατοικούν 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι, κρίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες. Μέχρι το 2050, οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να προσθέσουν ακόμη 500 εκατομμύρια στο 1 δισ. των ήδη χρονίως πεινασμένων.
Φύση και επενδυτές
Κάθε αγροτική κοινότητα στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική στις 28 χώρες όπου έγινε η έρευνα αναφέρει ότι απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα τους αφαιρούν τη δυνατότητα να θρέψουν τον πληθυσμό τους. Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και η βιασύνη ξένων επενδυτών να ελέγξουν πόρους, όπως το πετρέλαιο, τα ορυκτά, τα βιοκαύσιμα και το νερό, θα μπορούσαν να αφήσουν εκατομμύρια από τους πιο φτωχούς χωρίς αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να παράγουν επαρκή τροφή.
Στον αντίποδα, οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες είναι η Βραζιλία, το Μαλάουι και η Ρουάντα λόγω της ενίσχυσης των εθνικών προγραμμάτων προσαρμογής των γεωργικών κοινοτήτων, ώστε να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα.
Διεθνής ομάδα ερευνητών πάντως υποστηρίζουν ότι έχουν ένα μέρος της λύσης για τη διατροφική ασφάλεια, προτείνοντας τη φύτευση «δένδρων-λιπασμάτων» που ενισχύουν την ποιότητα του εδάφους.
Στο πόρισμά τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση γεωργικών θεμάτων «International Journal of Agricultural Sustainability» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η φύτευση δέντρων της οικογένειας Faidherbia albida (διάφορα είδη ακακίας) επαναφέρει το άζωτο στο έδαφος και διπλασιάζει την παραγωγή των καλλιεργειών. «Οι αγροοικολογικές μέθοδοι υπερτερούν των χημικών λιπασμάτων και είναι ικανές να αυξήσουν την παραγωγή τροφής εκεί όπου η πείνα κυριαρχεί», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
(Πηγές: www.actionaid.gr, BBC, www.nature.com)