Εφημερίδα Συντακτών

22/04/2013

 

Στην κόψη του ξυραφιού οι Οικολόγοι Πράσινοι

Εριδες για το πολιτικό στίγμα και τις συνεργασίες. Στα δύο χωρίστηκε η ηγεσία

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Διχασμένοι θα βαδίσουν προς το «Συνέδριο Επανίδρυσης» που θα γίνει στις 6-7 Ιουλίου οι Οικολόγοι Πράσινοι, αφού το Πανελλαδικό Συμβούλιο το Σαββατοκύριακο σημαδεύτηκε από την αποχώρηση των 14 από τα 32 μέλη του και την έντονη πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις προοπτικές, το πολιτικό στίγμα και την εσωκομματική δημοκρατία.

 

Το κλίμα έχει δυναμιτίσει το τελευταίο διάστημα η εγγραφή στην Πολιτική Κίνηση Πατησίων 184 νέων μελών, προερχόμενων από την ΠΑΣΠ, τη φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες οι αποχωρήσαντες καταγγέλλουν ως «προσπάθεια μαζικής εγγραφής “μελών” από άλλο πολιτικό φορέα» με στόχο την «αλλοίωση των συσχετισμών στο κόμμα (…) για τον πλήρη έλεγχό του».

 

Eνστάσεις και αντιδράσεις

 

Oπως λένε, η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τις φήμες για εμπλοκή του κόμματος σε πολιτικά σενάρια που κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός πόλου με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ως αντίβαρο στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική να έρθει στην εξουσία. Παράλληλα σημειώνουν ότι αυτό που λείπει σήμερα είναι ένα ριζοσπαστικό πράσινο κόμμα και όχι κάποιος «μεταρρυθμιστικός πόλος με δήθεν εκσυγχρονιστές από Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ».

 

«Εμείς δωράκι τους Οικολόγους Πράσινους δεν θα τούς προσφέρουμε σε κανένα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για σενάρια με σκοπό να εξαγνίσουν αποτυχημένους πολιτικούς και πολιτικές. Οι αξίες και οι αρχές μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση» λέει στην «Εφ.Συν.» η Ιωάννα Κοντούλη. Στις ενστάσεις τους προσθέτουν και τη σεναριολογία για τα σχέδια του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να κατέβει στις ευρωεκλογές του 2014 στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο να διεκδικήσει ακόμα και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με υποστήριξη ενός σοσιαλδημοκρατικού πόλου, μέρος του οποίου θα είναι και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

 

Από την πλευρά της η πλειοψηφία του Πανελλαδικού Συμβουλίου χαιρετίζει την ένταξη νέων μελών, «τα οποία αποφασίζουν μαζικά να αγωνιστούν για την πολιτική οικολογία και την ανάδειξη των πράσινων εναλλακτικών προτάσεων και αξιών». Απαντούν δε στις αιτιάσεις περί μελών της ΠΑΣΠ ότι αυτά έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό, ενώ κάνουν λόγο για «αντιδράσεις ενός μηχανισμού που δεν θέλει άνοιγμα στην κοινωνία».

 

Αναφορικά με τα σενάρια περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος τα χαρακτηρίζει, μέσω της «Εφ.Συν.», «φανταστικά» και τονίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση προσχώρησης σε ένα χώρο που καταρρέει. Παράλληλα παραπέμπει στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου τον περασμένο Δεκέμβριο, λέγοντας ότι «οι Ο.Π. δεν είναι χυλός, αλλά έχουν συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα και έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στο Μνημόνιο και τις διαλυτικές του πολιτικές». Οσο για το παρασκήνιο σχετικά με τον Κον Μπεντίτ, χαρακτηρίζει τη φημολογία «προϊόν φαντασίας», αλλά επιβεβαιώνει εμμέσως ότι ο πρώην «κόκκινος Ντάνι» προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία της Επιτροπής.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας του Πανελλαδικού Συμβουλίου υπεγράφη μόνο από 14 μέλη, δηλαδή ακριβώς όσα και εκείνα που αποχώρησαν και τα οποία θέτουν θέμα νομιμοποίησής της. Με ενδιάμεσο σταθμό νέα συνεδρίαση του οργάνου 11-12 Μαΐου στην Κόρινθο, το διάστημα μέχρι το συνέδριο αναμένεται να είναι καθοριστικό για τη φυσιογνωμία των Οικολόγων Πράσινων αλλά και για την επιβίωσή τους ως ενός αυτόνομου και διακριτού πολιτικού πόλου τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρωβουλή.