ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΒΟΛΟΥ 04 Δεκεμβρίου 2010

Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας άρχισε ήδη να βάζει τις… πινελιές της στο τοπικό καιρικό σκηνικό. Μπροστά στη σημαντική για το μικροκλίμα παρατήρηση βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες επιστήμονες.

Ο μαθηματικός – μετεωρολόγος υπεύθυνος του Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Σταθμού «Αλ. Τακούδης» Θεοφάνης Τακούδης ήταν αποκαλυπτικός. Οι παρατηρήσεις του έδειξαν ότι στις τελευταίες τέσσερις – πέντε αστάθειες του καιρού, οι μετεωρολογικές προβλέψεις έπεσαν έξω! Οι «λανθασμένες», ωστόσο, προβλέψεις τον χαροποίησαν ιδιαίτερα. Και αυτό διότι οι διαφορετικές εκτιμήσεις δεν σχετίζονταν με… βλάβη του Μετεωρολογικού Σταθμού, αλλά με τη βελτίωση του μικροκλίματος που επιφέρει η υπό ανασύσταση λίμνη Κάρλα.
Οι μεγάλες ποσότητες νερού που έχουν κατακλύσει ήδη τη λίμνη ξεκίνησαν να επηρεάζουν το μικροκλίμα της περιοχή. Αυτό προκύπτει από τις παρατηρήσεις του κ. Τακούδη, ο οποίος ανέφερε ότι στις τελευταίες αστάθειες του καιρού οι αναμενόμενες βροχές ήταν λιγότερες από αυτές που αναμένονταν.
Δηλαδή, ενώ οι προβλέψεις ήθελαν την εκδήλωση ασθενών και μικρής διάρκειας βροχοπτώσεων, η βροχή που εκδηλώθηκε σε περιοχές της Μαγνησίας και της Λάρισας ήταν εντονότερες και μεγαλύτερης διάρκειας.

Χειμωνιάτικο «καλοκαίρι»
Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι ισχυροί άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «επισκεφθούν» σήμερα τη Θεσσαλία, θα μείνουν όμως μακριά από τη Μαγνησία.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μετά το «καλοκαίρι» στην καρδιά του χειμώνα, θα επεκταθούν σήμερα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία (κυρίως τη δυτική και βόρεια), το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και προς το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως στα βόρεια).
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση το Σάββατο στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ την Κυριακή προβλέπεται σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα.
Στη Μαγνησία ο αίθριος και σχεδόν αίθριος καιρός θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Ερασιτεχνικό Μετεωρολογικό Σταθμό «Αλ. Τακούδης».

Ο καιρός σήμερα αναμένεται να είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές, αυξημένες πρόσκαιρα κυρίως στα βόρεια ορεινά προς το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία στο Βόλο θα φτάσει έως τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Παρόμοιο θα είναι το καιρικό σκηνικό και τις επόμενες ημέρες έως και τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Τακούδη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα σήμερα θα περιοριστούν στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και στα βόρεια του νομού Λάρισας.

Σε ό,τι αφορά τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Ελλάδα, την ώρα που η βόρεια και κεντρική Ευρώπη έχει ντυθεί στα λευκά, ο κ. Τακούδης μίλησε για σπάνιο φαινόμενο, το οποίο έχει την εξήγησή του. Αποτελεί συνέπεια, όπως είπε, ενός διπόλου συστημάτων με χαμηλές πιέσεις μεταξύ Γαλλίας και Μ. Βρετανίας από τη μία και υψηλές πιέσεις μεταξύ της Νότιας Ελλάδας και της Λιβύης από την άλλη.

Γι’ αυτό, ενώ στην Ελλάδα ακόμη κυκλοφορούμε με κοντομάνικο, σε άλλες χώρες της Ευρώπης το καιρικό τοπίο είναι παγωμένο.

Πάντως, οι ημέρες των αφύσικων για την εποχή καιρικών φαινόμενων βαίνουν προς το τέλος τους, προβλέπει ο κ. Τακούδης αναφέροντας ότι από την ερχόμενη Τρίτη-Τετάρτη οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν σταδιακά. Ο καιρός θα αρχίσει να φορά τα «χειμερινά» του και το ερχόμενο Σάββατο αναμένονται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας -η διαφορά από το τρέχον σαββατοκύριακο μέχρι το επόμενο θα είναι 10 βαθμούς Κελσίου- και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ακόμη και στις κατοικημένες περιοχές του Πηλίου.

Το παρατεταμένο, στο μεταξύ, αφύσικο χρονικό διάστημα «δείχνει» στους μετεωρολόγους ότι η ψυχρή εισβολή που θα ακολουθήσει θα είναι ιδιαίτερα έντονη.
Ο κ. Τακούδης, με βάση εκτιμήσεις, αναφέρει ότι τα Χριστούγεννα αναμένονται χιονισμένα, με το χιονιά να επισκέπτεται ακόμη και τα πεδινά.