Απαγορεύονται οι πλαστικές σακούλες στην Ιταλία

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

H Ιταλία, μια από τις χώρες της Ευρώπης που χρησιμοποιεί τις περισσότερες πλαστικές σακούλες, πρόκειται να απαγορεύσει τη χρήση τους από την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», οι Ιταλοί τάσσονται κατά των τσαντών από πολυαιθυλένιο αναφέρουν ότι χρειάζονται πολύ λάδι για να κατασκευαστούν, πολύ χρόνο για να διασπαστούν. Τις περισσότερες φορές φράζουν τις αποχετεύσεις και φυσικά διαλύονται μολύνοντας το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente, στην Ιταλία χρησιμοποιούνται περίπου 20 δις σακούλες το χρόνο, δηλαδή περισσότερες από 330 ανά άτομο, ή περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη.

Την πρώτη ημέρα του 2011, θα απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να δίνουν στους καταναλωτές σακούλες από πολυαιθυλένιο.

Θα μπορούν να χρησιμοποιούν τσάντες που θα έχουν κατασκευαστεί από βιοδιασπώμενο πλαστικό, ύφασμα ή χαρτί.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δοκιμάσει να σταματήσουν τη χρήση τους, προωθώντας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες από βαμβάκι.

Στην Ιρλανδία το 2002 επιβλήθηκε εισφορά των 15 σεντς στις πλαστικές σακούλες.

Σύμφωνα με την εν λόγω ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση 200 από τους 8.000 δήμους της Ιταλίας, ανάμεσα τους αυτοί του Τορίνο και της Βενετίας, έχουν ήδη εισάγει τις δικές τους απαγορεύσεις για τις πλαστικές σακούλες.

Για το econews