Η συμφωνία πέντε σημείων με το Κατάρ
Φώφη Γιωτάκη, από το ΕΘΝΟΣ
Η υπογραφή της συμφωνίας ανοίγει τον δρόμο των διακρατικών συνεργασιών. Ρητή η δέσμευση του Κατάρ για επενδύσεις 5 δισ. δολαρίων στους τομείς του Τουρισμού, του Real Estate, της Ενέργειας, των Υποδομών και των Μεταφορών
Μια υπογραφή, ένα πρώτο ισχυρό βήμα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων έκανε η ελληνική κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, από τη Νέα
Το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους στον κόσμο, από το Κατάρ, ανοίγει, ως φαίνεται, τον κύκλο των συνεργασιών σε διακρατικό (ή μη) επίπεδο, με στόχο πάντα την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω αξιόπιστων και μακροπρόθεσμων μεγάλων επενδύσεων. Προηγήθηκαν μήνες διαβουλεύσεων, διεργασιών και κορυφαίων επαφών, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την αναπτυξιακή προοπτική και με γνώμονα «το εθνικό συμφέρον», τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες με αφορμή το μνημόνιο με το κορυφαίο fund από το Κατάρ.
Θετική ανταπόκριση αρχίζει να έχει διεθνώς το «κάλεσμα» του Γ. Παπανδρέου και του Χ. Παμπούκη για επενδύσεις. Δεξιά, ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης συνέχισαν και από την Αμερική το «κάλεσμα» προς τους επενδυτές, οι οποίοι αρχίζουν και δείχνουν εμπιστοσύνη για τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να αναδείξει η χώρα τα επόμενα χρόνια παρά την οικονομική κρίση. Πρώτη ουσιαστική ένδειξη, το έμπρακτο ενδιαφέρον από το Κατάρ, που όπως και άλλοι επενδυτικοί πυλώνες από διαφορετικές χώρες αναμένουν το «εργαλείο» διευκόλυνσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών με την ψήφιση του «fast track».
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες (ώρα Ελλάδας) παρουσία των δύο πρωθυπουργών υπεγράφη, λοιπόν, από τον κ. Χάρη Παμπούκη και του Αλ Σαγιέντ (επικεφαλής του καταριανού επενδυτικού οίκου) μνημόνιο συμφωνίας, χωρίς ωστόσο δεσμευτικό χαρακτήρα. Που σημαίνει ότι η εξέλιξη της συνεργασίας θα καθορίσει το πλαίσιο της επένδυσης και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων που θέτουν και εξετάζουν οι δύο πλευρές.
Το εν λόγω μνημόνιο συμπεριλαμβάνει πέντε άρθρα και τη… ρητή δέσμευση των Καταριανών ότι προτίθενται να προβούν σε επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι 5 δισ. δολάρια. Ποιοι είναι οι τομείς της ενδεχόμενης συνεργασίας; Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο υπογραμμένο μνημόνιο, οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για συνεργασία στους τομείς: του τουρισμού, του real estate, της ενέργειας, των υποδομών (π.χ. σε αεροδρόμια και λιμάνια) και των μεταφορών.
Για το Ελληνικό και τα περί λειτουργίας αεροδρομίου και καζίνου δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν την…απορία τους για τις «ανυπόστατες διαρροές». Γιατί; Αφενός διότι -υποστήριζαν- με τη σύμβαση του αεροδρομίου των Σπάτων αποκλείεται η λειτουργία αεροδρομίου στο Ελληνικό (υπάρχουν και αντισυνταγματικά ζητήματα) και αφετέρου δεν υπήρξε καμιά τέτοιου είδους ανταλλαγή προτάσεων μέχρι τώρα. Ωστόσο, το Ελληνικό δεν μπορεί να «διαγραφεί» από τον γενικότερο σχεδιασμό των ενδιαφερόμενων επενδυτών, όμως για άλλες χρήσεις και υποδομές.
Το σίγουρο είναι -και υπογραμμίζεται στο μνημόνιο- ότι θα συσταθεί κοινή Επιτροπή Ελλάδας και Κατάρ, που θα εισηγείται, θα σχεδιάζει και επιβλέπει τις διαδικασίες. Από ελληνικής πλευράς θα προεδρεύει ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και εκ του Κατάρ ο επικεφαλής του fund. Επίσης, η κάθε πλευρά θα προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με τριμελή επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί άμεσα.
Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να προωθήσει τη συνεργασία, αλλά με κυρίαρχη προϋπόθεση τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος – π.χ. από τις συνθήκες παραχώρησης εκτάσεων.
Σαφές το χρονοδιάγραμμα Συναντήσεις ανά τρίμηνο για τις οριστικές αποφάσεις
Σαφές και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Η πρώτη συνάντηση των δύο «πρωταγωνιστών» θα γίνει το αργότερο σε δύο μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας. Και με εναλλαγή κάθε τρεις μήνες στην Αθήνα και την Ντόχα ή «όπως κοινώς αποφασίζεται κάθε φορά». Η «μετάφραση» του συγκεκριμένου άρθρου παραπέμπει σε συχνή επικοινωνία των δύο πλευρών, ώστε να υπάρξει εξειδίκευση των «προθέσεων» των επενδυτών και ακριβής ορισμός των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Παπανδρέου.
«Είναι ένα θετικό βήμα, που δείχνει ότι το Κατάρ κατανοεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας. Και πρέπει με την ίδια «λεπτομέρεια» και προσοχή να συνεχίσουμε στη διερεύνηση του πεδίου συνεργασίας που διαφυλάττει και προωθεί το εθνικό συμφέρον», εκτιμά ο αρμόδιος υπουργός κ. Παμπούκης, ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου που έχει ήδη εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, δε, δήλωσε χθες μεταξύ άλλων: «Είναι υποχρέωση του κράτους να διαφυλάξει την περιουσία του, να την προστατεύσει και από κει και πέρα να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, έτσι ώστε τα ωφελήματα που θα προέλθουν από αυτήν την αξιοποίηση να είναι προς όφελος του Ελληνα πολίτη».
Πρόσθεσε μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν -στο πλαίσιο του ειδικού φορολογικού δεκαετούς καθεστώτος, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη- θα μειωθεί και η φορολογία για τους ξένους επενδυτές κάτω από το 20%, ότι: «Είναι μία σκέψη. Είναι όμως δεδομένο ότι θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε επενδυτές, οι οποίοι θα έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας και φυσικά χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση, ούτε στις αρχές του κράτους μας – αλλά και ούτε στη βασική αρχή ότι οποιαδήποτε επένδυση που θα πρέπει να γίνεται θα είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και εν τέλει προς όφελος του πολίτη».