67η Η ΑΘΗΝΑ

Η Μελβούρνη ξανακέρδισε τον τίτλο της καλύτερης πόλης για να ζει κανείς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Η Μελβούρνη ανακηρύχτηκε και πάλι φέτος, για δεύτερη διαδοχική χρονιά, η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς, σύμφωνα με την έρευνα Global Livability Survey που δημοσιοποιεί κάθε χρόνο ο οργανισμός Economist Intelligence Unit (EIU) του περιοδικού «Economist». Η Αθήνα βρίσκεται φέτος, όπως και πέρυσι, στην 67η θέση του καταλόγου.

Οι κορυφαίες πόλεις για να ζήσει κανείς παρέμειναν φέτος οι ίδιες με πέρυσι, με μια ελαφρά αναδιάταξη στη σειρά. Οι πόλεις της Αυστραλίας και του Καναδά συνέχισαν να κυριαρχούν. Η Βιέννη ήρθε δεύτερη σε μικρή απόσταση από τη Μελβούρνη, ενώ οι καναδικές πόλεις Βανκούβερ και Τορόντο πήραν την τρίτη και την τέταρτη θέση. Το Κάλγκαρι ήρθε «ισόπαλο» με την Αδελαΐδα στην πέμπτη θέση.

Στις κορυφαίες θέσεις βρίσκονται κυρίως «πόλεις μεσαίου μεγέθους σε πλουσιότερες χώρες με σχετικά χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού», σύμφωνα με τον EIU. Συνολικά 140 πόλεις περιελήφθησαν στον κατάλογο αφού ελέγχθηκαν σε πέντε κατηγορίες – σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.

Η Οσάκα κατετάγη 12η συνολικά, αλλά είχε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των πόλεων της Ασίας. Το Τόκιο ήρθε δεύτερο μεταξύ των ασιατικών πόλεων, στη 18η θέση, ενώ το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στην 31η. Η Χονολουλού είναι η καλύτερη πόλη για να ζήσει κανείς στις ΗΠΑ και βρίσκεται στη 26η θέση.

Το Πίτσμπουργκ είναι η επόμενη αμερικανική πόλη του καταλόγου, στην 30ή θέση.

Στις τελευταίες θέσεις, κυρίως λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται σε πολλές απ’ αυτές, βρίσκονται οι πόλεις Αμπιτζάν, Τεχεράνη, Ντουάλα, Τρίπολη, Καράτσι, Αλγέρι, Χαράρε, Λάγκος, Πορτ Μόρεσμπι και Ντάκα.