ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Βόλος 28-03-2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή είναι πλέον η διαπίστωση ότι ο Ταμιευτήρας της Κάρλας έχει προβλήματα ρύπανσης από διάφορες αιτίες και πηγές. Παρόλα αυτά παρατηρείται πλήρης αδράνεια από τις αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της ποιότητας των νερών της λίμνης.

Το έργο αυτό, το οποίο χαρακτηρίστηκε περιβαλλοντικό, έτυχε σημαντικής χρηματοδότησης από της Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης περιβάλλοντος στην Ε.Ε. Δεν επιτρέπεται επομένως να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία η κατάσταση των νερών της Κάρλας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η  καθαρότητα των νερών του Πηνειού. Το παράδειγμα του Ασωπού είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Φορείς και αρχές της Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το ΥΠΕΚΑ οφείλουν να επιβλέψουν την εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποτροπή της ρύπανσης του Πηνειού, της Κάρλας και του Παγασητικού.

Οι οικολογικές οργανώσεις είχαν συνηγορήσει στην Ε.Ε. για την κατασκευή του ταμιευτήρα και, εάν δεν λυθεί σύντομα το πρόβλημα, προτίθενται να προσφύγουν στην Ε.Ε. για την επίλυσή του. Κανείς δεν επιτρέπεται να ενεργεί κατά του περιβάλλοντος. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά και οι πολίτες απαιτούν μια λίμνη που να είναι πηγή χαράς και οικονομικής αναβάθμισης της περιοχής.

Οι οργανώσεις μας απαιτούν την άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος της λίμνης με τη διασφάλιση της καθαρότητας των νερών της. Η απαίτηση αυτή είναι απαίτηση του κάθε πολίτη της περιοχής μας.

 

Για το ΚΕΜΕΒΟ Σωτήρης Γκανάτσιος

Για την ΠΠΜ Κώστας Βολιώτης