ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ «ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ» ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

Σελίδες γεμάτες ψέμα και αίμα

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Των πεπραγμένων του κατά τις δύο θητείες του υπεραμύνεται στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε χθες, ο Αμερικανός τέως πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους, με ελάχιστες εξαιρέσεις – «μετάνοιες ανάξιες λόγου» τιτλοφορεί η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη και τώρα θα «κερδίσει». Η πρώτη έκδοση του βιβλίου του πάει για 1,5 εκατ. αντίτυπα ενώ ακολουθούν κι άλλες… (φωτ.: Ass. Press, ΑΠΕ) Με τα γραφόμενά του και σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε τις τελευταίες 48 ώρες, ο σιωπηλός, μετά την αποχώρησή του από την προεδρία και μέχρι προχθές, Τζορτζ Μπους κάνει ολική επαναφορά, χτίζοντας σε αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς την υστεροφημία του, που πάντως θα του εξασφαλίσουν αν μη τι άλλο απανωτές εκδόσεις: η πρώτη πάει για 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα.

Στο 477 σελίδων βιβλίο του, που τιτλοφορείται «Decision Points», ο Μπους υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι ο εικονικός πνιγμός ως μέθοδος ανάκρισης βοήθησε να προληφθούν περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις, ότι η απόφαση για τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν σωστή και ότι ο ίδιος είχε δώσει εντολή στο Πεντάγωνο να ετοιμάσει σχέδια επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Διάψευση Σρέντερ

Μιλά ακόμα για την «πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του» να κόψει το αλκοόλ, τα βασανιστήρια σε κρατουμένους στην ιρακινή φυλακή του Αμπού Γράιμπ, των οποίων «τις εικόνες είδα πρώτη φορά στο τηλεοπτικό πρόγραμμα 60’», την άρνησή του στο αίτημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ να καταφέρουν οι ΗΠΑ αεροπορικό πλήγμα σε φερόμενη ως πυρηνική εγκατάσταση στη Συρία και για πολλά άλλα, μερικά εκ των οποίων άρχισαν ήδη να διαψεύδονται.

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, π.χ., διέψευσε την εκδοχή Μπους ότι τον είχε διαβεβαιώσει για την υποστήριξη της Γερμανίας στο επικείμενο αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ.

Ο Μπους εξακολουθεί να υποστηρίζει την εισβολή στο Ιράκ, παρότι η αιτίαση ότι ο Σαντάμ είχε όπλα μαζικής καταστροφής ουδέποτε επιβεβαιώθηκε. Ο Αμερικανός τέως πρόεδρος ακόμα διαψεύδει ότι ψευδόταν. «Ολοι μας κάναμε λάθος», γράφει. «Κανείς δεν σοκαρίστηκε και δεν θύμωσε περισσότερο από μένα όταν δεν βρήκαμε τα όπλα. Με έπιανε ναυτία κάθε φορά που το σκεφτόμουν. Ακόμα με πιάνει».

«Σκασμένος» δηλώνει που δεν κατάφερε να πιάσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ομως, «του διαψεύσαμε τη μεγαλύτερη ευχή του μετά την 11η Σεπτεμβρίου: να πληγεί και πάλι η Αμερική».

Για τον εικονικό πνιγμό

Ο Μπους παραδέχεται ότι ο ίδιος έδωσε εντολή να εφαρμοστεί η τεχνική του εικονικού πνιγμού (waterboarding) σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, έχοντας πάρει διαβεβαιώσεις από τους νομικούς του υπουργείου Δικαιοσύνης και της CIA ότι δεν εμπίπτει στον κατάλογο με τα βασανιστήρια. Στην περίπτωση του συλληφθέντος ως εγκεφάλου της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, Χαλίντ Σικ Μοχάμεντ, ρωτήθηκε αν δίνει την άδειά του για την τεχνική:

«Σκέφτηκα τους 2.973 ανθρώπους που τους έκλαψαν οι οικογένειές τους την 11η Σεπτεμβρίου και αναλογίστηκα το καθήκον μου στην προστασία της χώρας: “Διάολε, ναι”, είπα».

Ο Τζορτζ Μπους υποστήριξε ότι αυτές οι μορφές ανάκρισης πρόλαβαν συνωμοσίες για επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις, στο Χίθροου και το Κανάρι Γουόρφ του Λονδίνου. Το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο, πάντως, επανέλαβε χθες ότι ο εικονικός πνιγμός συνιστά βασανιστήριο, κάτι που έχει δηλώσει και ο Μπαράκ Ομπάμα.

(Πηγές: «The Times», «The Independent», «The Guardian», www.nytimes.com, BBC)

Το αλκοόλ και η αποβολή της μητέρας

Ο Μπους περιγράφει την πρώτη του αντίδραση, όταν έμαθε από την τότε υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ότι αεροσκάφος έπεσε πάνω στους Δίδυμους Πύργους: «Εμεινα άφωνος. Αυτός ο πιλότος θα πρέπει να ήταν ο χειρότερος στον κόσμο. Πώς ήταν δυνατόν να πέσει πάνω σε ουρανοξύστη σε μια καθαρή μέρα; Ισως έπαθε καρδιακή προσβολή».

Για το αλκοόλ, που εγκατέλειψε με μεγάλη δυσκολία όταν έγινε 40: «Θα προτιμούσα να διαβάζω στο κρεβάτι με τη Λόρα ή να πίνω μόνος μου μπέρμπον, ενώ η οικογένεια θα έχει πάει για ύπνο; Μπορούσα να συνεχίσω να έρχομαι πιο κοντά στον Παντοδύναμο ή μήπως το αλκοόλ είχε γίνει ο θεός μου; Γνώριζα τις απαντήσεις, αλλά ήταν δύσκολο να βρω τη δύναμη να αλλάξω».

Το μυστικό που αποκαλύπτει μετά την έγκριση της Μητέρας του, που την αναφέρει με Μ κεφαλαίο: «Με φώναξε και μου ζήτησε να την πάω στο νοσοκομείο… Μου είπε ότι είχε κάνει αποβολή. Συγκλονίστηκα. Δεν περίμενα να συζητώ κάτι τέτοιο με τη Μητέρα. Δεν περίμενα επίσης να δω τα υπολείμματα του εμβρύου που είχε βάλει σε ένα βαζάκι για να τα πάει στο νοσοκομείο. Σκέφτηκα: ήταν μια ανθρώπινη ζωή, ένας αδελφούλης ή αδελφούλα». Σε συνέντευξή του ο Μπους παραδέχτηκε ότι το περιστατικό καθόρισε τη στάση του κατά των αμβλώσεων.

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010