Η Ευρώπη κόβει το τσιγάρο και… εισπράττει

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Η Ισπανία μπήκε και αυτή από χθες στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που απαγορεύουν το κάπνισμα όχι μόνο στους κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά και στα καφέ, καθώς και στα εστιατόρια.

Και όμως, ενώ οι κυβερνήσεις των περισσοτέρων κρατών-μελών ετοιμάζουν, όπως πάντα με την είσοδο του νέου έτους, νέες αυξήσεις στα τσιγάρα, όχι φυσικά για να προστατέψουν την υγεία των πολιτών, αλλά για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, ενώ οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται νέα αντικαπνιστικά μέτρα, οι Ευρωπαίοι καπνιστές ανθίστανται πεισματικά, απόδειξη ότι ο αριθμός τους παραμένει υψηλός…

Η αντικαπνιστική εκστρατεία, λοιπόν, στην Ευρώπη των 27 εντείνεται, αλλά τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Οπως αναγνώρισε ο αρμόδιος για θέματα υγείας επίτροπος Τζον Νταλί, έπειτα από μια 5ετία μέτρων και απαγορεύσεων, το 30% των Ευρωπαίων εξακολουθούν να καπνίζουν, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις, τις φωτογραφίες και τις σημάνσεις στα πακέτα και επιδεικνύοντας υπομονετική στάση στις απαγορεύσεις. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι καπνίζουν το 35% των νέων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, επιμένει και επεξεργάζεται μια σειρά από νέες αντικαπνιστικές ιδέες (μεγαλύτερες φωτογραφίες στα πακέτα για τις επιπτώσεις του καπνού, περιορισμός των βλαβερών ουσιών), στο πλαίσιο της αναθεώρησης της κοινοτικής νομοθεσίας, με στόχο να τεθούν σε ισχύ από το 2012.

Προς το παρόν, η κατάσταση στα κράτη-μέλη είναι η ακόλουθη:

* Βέλγιο: Τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος, που ισχύουν εδώ και μία διετία για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, αναμένεται να επεκταθούν και σε όλα τα καφενεία από το 2012.

* Γερμανία: Απαγορεύεται το κάπνισμα από τον Ιούλιο 2008 στα μπαρ και τα εστιατόρια. Εξαιρούνται, όμως, τα μεγάλα εστιατόρια, που μπορούν να διαθέτουν ειδικό χώρο για τους καπνιστές και τα μικρά μπαρ (παμπ).

* Φινλανδία: Η κόλαση για τους καπνιστές. Όχι μόνο απαγορεύεται εδώ και καιρό το κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ, καφενεία και γενικά στους κλειστούς χώρους, αλλά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο 2010, περιλαμβάνεται η επέκταση της απαγόρευσης ακόμη και στα πεζοδρόμια…

* Δανία: Ισχύει από το 2007 η απαγόρευση για τα μπαρ, καφενεία και εστιατόρια, ο χώρος των οποίων υπερβαίνει τα 100 τετρ. μέτρα.

* Γαλλία: Οσοι επιθυμούν έναν καφέ ή ένα ποτό μέσα σε καπνούς στην Coupole του Montparnasse ή στο Cafe de Flore στο Saint Germain de Pres του Παρισιού, για να πάρουν μια γεύση της περιόδου που ποιητές, συγγραφείς και ζωγράφοι μαζεύονταν για να συζητήσουν, να τσακωθούν και να εμπνευστούν, θα απογοητευθούν καθώς τώρα, οι πελάτες είναι σαν μαρμαρωμένοι στις καρέκλες τους, αφού, από το 2008, απαγορεύθηκε το κάπνισμα σε καφενεία, μπαρ και εστιατόρια. Βέβαια στα έξω τραπέζια υπάρχουν σόμπες, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα.

* Μ. Βρετανία: Νο smoking σε μπαρ και εστιατόρια από το 2007 και στη Σκωτία από το 2006.

* Ιρλανδία: Η πρώτη κοινοτική χώρα που αποφάσισε (2004) την απαγόρευση του καπνίσματος.

* Ιταλία: Η απαγόρευση σε καφενεία και εστιατόρια ισχύει από τον Ιανουάριο 2005. Οι καπνιστές παίρνουν τον expresso στο πεζοδρόμιο.

* Ολλανδία: Απαγορεύεται το κάπνισμα στα εστιατόρια από τον Ιούλιο 2008. Επιτρέπεται στα μπαρ κάτω από 70 τετρ. μέτρα.

* Πολωνία: Από τον Νοέμβριο 2010 το κάπνισμα σε μπαρ ή εστιατόριο επιτρέπεται μόνο αν διατίθεται ειδικός χώρος που αερίζεται.

* Σλοβακία: Από τον Σεπτέμβριο 2010 απαγορεύεται το κάπνισμα στα εστιατόρια, αλλά επιτρέπεται στα μπαρ και στα καφενεία.

* Σουηδία: Μη διανοηθεί κανείς να καπνίσει σε εστιατόριο, καφενείο ή ξενοδοχείο. Η σουηδική αστυνομία δεν αστειεύεται με το τσιγάρο. Αναμένεται να επεκταθεί το μέτρο και στα πεζοδρόμια, όπως στη Φινλανδία.

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011