ΟΗΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Κλίμα απειλής για την ανάπτυξη

Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δύο δεκαετίες προόδου στην ανθρώπινη ανάπτυξη απειλούνται από την εξάντληση των φυσικών πόρων και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ανισότητες ως μείζονα παράγοντα οπισθοδρόμησης.

Κάνοντας μια επισκόπηση των τελευταίων 20 ετών, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) εξαίρει στη φετινή έκθεσή του τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η ανθρωπότητα προς την ευημερία, η οποία αποτιμάται βάσει του εισοδήματος, του προσδόκιμου ζωής και της εκπαίδευσης -τους τρεις παράγοντες που συνθέτουν το Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI). Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών, που έχει οδηγήσει σε μαζική αύξηση των ανέργων αλλά και των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, γεγονός είναι ότι η πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη έχουν σήμερα καλύτερη υγεία, ζουν περισσότερο, είναι πιο μορφωμένοι κι έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες απ’ ό,τι πριν από 20 χρόνια.

Όσα όμως έχουν επιτευχθεί την τελευταία εικοσαετία τίθενται πλέον σε κίνδυνο από μοτίβα παραγωγής και κατανάλωσης που ξεπερνούν τις δυνατότητες του πλανήτη. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους, στην ποιότητα του περιβάλλοντος και στις καλλιέργειες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σοβαρότατο κίνδυνο ανατροπής όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας.

Οικονομικές ανισότητες

Την αναπτυξιακή πορεία της ανθρωπότητας ανακόπτουν παράλληλα οι ανισότητες μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών αλλά και οι ανισότητες εντός των χωρών. Το χάσμα είναι ευδιάκριτο στο φετινό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, όπου οι 10 πρώτες χώρες (επί συνόλου 169) ανήκουν στη Δύση και οι δέκα τελευταίες στην Αφρική. Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής είναι άλλωστε κι εκείνες που προοδεύουν με τον πιο αργό ρυθμό. Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 22η θέση (δύο θέσεις πιο πάνω από την αντίστοιχη κατάταξη του 2005), μπροστά από την Ιταλία (23η), το Λουξεμβούργο (24η), την Αυστρία (25η), τη Βρετανία (26η), την Κύπρο (35η) και την Τουρκία (83η). Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η κατάταξη της χώρας μας έπειτα από μερικά χρόνια, όταν θα έχουν γίνει πλήρως αισθητές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας.

(Πηγές: Γαλλικό – www.guardian.co.uk)

Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010