Ατμομηχανή η ήπια τουριστική ανάπτυξη

Η κρίση προσφέρει μοναδική δυνατότητα για την ποιοτική ανασυγκρότηση του ελληνικού προϊόντος

Από «ΤΟ ΒΗΜΑ»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΙΑΝΟΣ | Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Το μοναδικό φυσικό και ιστορικό περιβάλλον της Ελλάδας ευνοεί την ανάπτυξη πράων μορφών τουρισμού και μπορεί να δώσει μοντέρνο προφίλ στο τουριστικό προϊόν

Το μοναδικό φυσικό και ιστορικό περιβάλλον της Ελλάδας ευνοεί την ανάπτυξη πράων μορφών τουρισμού και μπορεί να δώσει μοντέρνο προφίλ στο τουριστικό προϊόν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Η κρίση συνεχίζει να πλήττει βαριά την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Εφέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο αριθμός των τουριστών έπεσε (από τη Γερμανία κατά 5%), το τουριστικό συνάλλαγμα μειώθηκε, το ενδιαφέρον για τη χώρα μας πήρε την κάτω βόλτα. Λόγος για απελπισία; «Κάθε άλλο» δηλώνει ο βουλευτής των γερμανών Πρασίνων Μάρκους Τρέσλερ. «Η κρίση προσφέρει μοναδική δυνατότητα για την ποιοτική ανασυγκρότηση του ελληνικού τουρισμού».

Η δήλωση του κ. Τρέσλερ έγινεσε ημερίδα ειδικών που διοργάνωσε τις προάλλες στο Βερολίνο το κόμμα των Πρασίνων με θέμα «Ο αειφόρος τουρισμός ως ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης. Η περίπτωση της Ελλάδας». Οι προοπτικές, όπως τονίστηκε στη συζήτηση, είναι καλές. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο το μοναδικό φυσικό και ιστορικό περιβάλλον όσο και η εκφρασμένη θέληση της κυβέρνησης (που ανέπτυξε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο κ. Δ. Ράλλης ) να δώσει μοντέρνο προφίλ στο τουριστικό προϊόν. «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημαο ελληνικός τουρισμός θα μπορούσε να τεθεί κατά 30% σε αειφόρο βάση» υπολόγισε η Μίλα Ντάλε, υπεύθυνη για οικολογικά θέματα της πολυεθνικής ΤUΙ.

Αυτά θεωρητικά. Στην πράξη συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. «Η κρίση παραμερίζει κάθε οικολογική σκέψη» είπε ο γενικός μάνατζερ του γερμανοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα Μάρτιν Κναπ. «Οταν ρωτάμε γι΄ αυτό έλληνες επιχειρηματίες και πολιτικούς, η απάντησή τους είναιότι αυτά είναι προς το παρόν ανώφελες πολυτέλειες».

Αποπαίδι η οικολογία
Η στάση αυτή δεν διαφέρει βέβαια ουσιαστικά από εκείνη πριν από την κρίση. Οι ελληνικές Αρχές μεταχειρίζονταν την οικολογία ως αποπαίδι ακόμη και την εποχή που «βούλιαζαν» στο χρήμα. Οπως το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. «Η καρέτα καρέτα ήταν το κύριο θύμα της Ολυμπιάδας» υπενθύμισε η κυρία Ντάλε αναφερόμενη στην αναβολή της δημιουργίας οικολογικού πάρκου στη Ζάκυνθο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας με το αιτιολογικό ότι τώρα έχουν άλλα θέματα προτεραιότητα. Στην ημερίδα έγινε φανερή και η διπλή γλώσσα που χρησιμοποιούν οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες όπως η ΤUΙ. Από τη μια υποστηρίζουν «τρανταχτά» οικολογικά προγράμματα, όπως εκείνο στη Ζάκυνθο, από την άλλη παραμορφώνουν με μπετόν τις ελληνικές παραλίες. Απόδειξη, τα 22.000 δωμάτια στην Ελλάδα που έχει στην ιδιοκτησία της η πολυεθνική.

Η διγλωσσία εκφράζεται και στην κριτική που ασκεί η ΤUΙ στα τουριστικά δωμάτια των «γηγενών». «Τα περισσότερα από αυτά είναι ακατάλληλαεπειδή χτίστηκαν την περίοδο του ΄80 και του ΄90» είπε η κυρία Ντάλα. «Με τα 10 ή το πολύ τα 15 ευρώ επιμίσθιοπου δίνουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στους έλληνες ιδιοκτήτεςείναι φυσικά αδύνατον να γίνει η ανακαίνισή τους» ήταν το σχόλιο έλληνα διπλωμάτη.

Οχι λιγότερο φανερή ήταν η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τον όρο «εναλλακτικός τουρισμός»: ενώ η ελληνική πλευρά, αρχίζοντας με τον υφυπουργό Τουρισμού, εννοεί με αυτό την προσθήκη νέων τυποποιημένων προϊόντων, όπως ο αγροτικός και ο θρησκευτικός τουρισμός, οι γερμανοί Εναλλακτικοί τονίζουν ότι στοχεύουν σε έναν «αντιτουρισμό» (αντίθετο, δηλαδή, προς τον εμπορικό), που διατηρεί στο ακέραιο τις φυσικές και πολιτιστικές αξίες, χωρίς να παραιτείται από το κέρδος. «Αειφόρος τουρισμός με χωματερές και ψεκασμούς δεν γίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στράιχερ. «Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στην αρχή» προσέθεσε ο κ. Τέσλερ. «Η οικολογική συνείδηση όμως διαπερνά το κυβερνητικό πρόγραμμα. Και αυτό ευνοεί την ανάπτυξη πράων μορφών τουρισμού».

«Μην ψεκάζετε τους τουρίστες!»
Στην ημερίδα αναφέρθηκαν ανατριχιαστικά παραδείγματα κακοποίησης του τουριστικού χώρου. «Η οικολογική συνείδηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού παραμένει υπανάπτυκτη» διαπίστωσε ομιλητής. «Και αυτό, σε συνδυασμό με την αδιαφορία των Αρχών, κάνει τον αειφόρο τουρισμό όνειρο άπιαστο».

Οι φαεινές εξαιρέσεις δεν λείπουν. Αυτές αφορούν όμως κυρίως «ξένους». Παράδειγμα, η ταξιδιωτική εταιρεία Re Νatour της Νυρεμβέργης, που μεταφέρει εδώ και 15 χρόνια τουρίστες στη μαγευτική «κοιλάδα του μελιού» στον κόλπο του Αγίου Γεωργίου στην Κέρκυρα- εφέτος περί τους 4.200. Η οικολογία αποτελεί εδώ πρώτη προτεραιότητα. Τα σοκ όμως δεν λείπουν. «Παλαιότερα, το 2003, τα αεροπλάνα έκαναν αεροψεκασμούς ακριβώς στην περιοχή των καταυλισμών. Μαζί με τις ελιές ψεκάζονταν και οι πελάτες μας. Πολλοί το έβαλαν στα πόδια.Αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε υπέρογκες αποζημιώσεις γι΄ αυτό» έλεγε ο διευθυντής της εταιρείας Ρόλαντ Στράιχερ.

Τα ψεκαστικά αεροπλάνα έφυγαν, οι τουρίστες ξαναήρθαν- με τρένα κυρίως και με φέρι. «Αποφεύγουμε τις πτήσεις,που είναι οι πιο επιβαρυντικές μορφές διακίνησης για το περιβάλλον» έλεγε ο κ. Στράιχερ. «Κατά τα άλλα, προσπαθούμε να εντάξουμε τους πελάτες μας στη ζωή της περιοχήςπροσφέροντας τοπική κουζίνα και επαφή με τους ντόπιους».

Παρ΄ όλα αυτά, η δυσπιστία μένει. «Αυτό αφορά και τους τοπικούς συνεταίρους μαςπου, παρά την πολύχρονη συνεργασία, αδυνατούν να χωνέψουνότι η φροντίδα του περιβάλλοντος δεν αποτελεί ιδιοτελή στόχο» προσέθεσε.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=17&artid=373595&dt=17/12/2010#ixzz18hQuaxQG