ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

 

Δυστυχώς η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας επαληθεύθηκε στις προβλέψεις της για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου το φετινό Χειμώνα. Είναι πλέον φανερό σε όλους, ότι ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια είναι διαρκώς στο κόκκινο και ας μην είμαστε ακόμα στο βαρύ Χειμώνα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και της λαθροϋλοτομίας, που επιτρέπει την καύση ξύλων με χαμηλό κόστος. Είναι εξωφρενικό ένα κράτος να αντιμετωπίζει μυωπικά τέτοιες καταστάσεις. Τα επιπλέον έσοδα από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, το κράτος θα τα χάσει από τη βλάβη της υγείας που θα υποστεί ο πληθυσμός. Βέβαια με την πολιτική του «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι» έβαλε χαράτσι και στη νοσηλεία του πληθυσμού στα δημόσια νοσοκομεία και τις  συνταγές φαρμάκων!

Με τέτοιες πολιτικές όμως δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Οι ανάλγητες και απροβλημάτιστες πολιτικές ηγεσίες δεν προσφέρουν στον τόπο. Δυστυχώς όμως, εδώ που καταντήσαμε, είναι φανερό ότι το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο. Διότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα και το μηχανισμό να παρέμβει στον τρόπο θέρμανσης που επιλέγουν οι πολίτες. Θα μπορούσε βέβαια να ελέγξει τη λαθροϋλοτομία, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο από αξιόπιστες και υγιείς δασικές υπηρεσίες. Να κάνει εντατικούς ελέγχους στους καυστήρες των πολυκατοικιών. Αυτό όμως θα απαιτούσε δημόσιες υπηρεσίες που να μπορούν να λειτουργήσουν και να διαθέτουν επαρκές προσωπικό. Θα μπορούσε να κάνει εντατικούς ελέγχους στα οχήματα, κυρίως τα πετρελαιοκίνητα, που δεν κάνει. Τελικώς όλα επαφίενται στον «πατριωτισμό των πολιτών» που και αυτός είναι προβληματικός και λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας συστήνει στους πολίτες να κρίνουν με λογική και συναίσθημα το πρόβλημα αυτό. Να χρησιμοποιούν κατά το δυνατόν συστήματα θέρμανσης οικονομικά, που δεν ρυπαίνουν συμβουλευόμενοι για το σκοπό αυτό τους ειδικούς. Από την πολιτεία όμως απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας του πληθυσμού.