ΗΠΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΑΝ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ

Αντιστροφή γήρανσης

Της ΟΛΓΑΣ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ

Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο της ανθρωπότητας για αιώνια νεότητα; Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν επίτευγμα αντιστροφής διαδικασιών γήρανσης και εκφυλισμού με χορήγηση λευκωματούχων ουσιών σε πειραματόζωα. Η αγωγή επέφερε ανανέωση σε κύτταρα εσωτερικών οργάνων, εγκεφάλου, ακόμη και νευρικού συστήματος.

Η τελομεράση είναι ένζυμο απαραίτητο στη διατήρηση των τελομερών – προστατευτικών δομών στα άκρα των χρωμοσωμάτων. Με κάθε κυτταρική διαίρεση, το μήκος των τελομερών μειώνεται και πέραν συγκεκριμένων ορίων τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται και πεθαίνουν. Η τελομεράση μπορεί να επιφέρει νέα επιμήκυνση στα τελομερή, επιτρέποντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη συνέχιση της διαίρεσής τους. Τα επίπεδα τελομεράσης ελαττώνονται επίσης κατά τη διαδικασία γήρανσης, με αποτέλεσμα τη διάβρωση των τελομερών, που προκαλεί σωματικές και νοητικές εκφυλίσεις.

Το πείραμα

Τα πειραματόζωα της αμερικανικής ομάδας περί τον Ρόναλντ ΝτεΠίνο δεν ήταν σε θέση να συνθέσουν πλέον στον οργανισμό τους τελομεράση. Παρουσίαζαν αδυναμία στην επούλωση τραυμάτων, ο νωτιαίος μυελός δεν παρήγαγε βλαστοκύτταρα και υπέφεραν από δυσλειτουργίες οργάνων και μυϊκή ατροφία. Μετά την τεχνητή ενεργοποίηση της παραγωγής του ενζύμου, όχι μόνον ανεστάλησαν τα χαρακτηριστικά αυτά συμπτώματα γήρανσης, αλλά ανεστράφησαν.

Επανήλθε η διαίρεση κυττάρων και ανανεώθηκαν οι ιστοί σε σπλήνα, έντερο και όρχεις των ζώων, ενώ ως ιδιαιτέρως εντυπωσιακή εκτιμούν οι επιστήμονες την ανανέωση και νευρικών κυττάρων, που επανέφερε ακόμη και απολεσθείσα αίσθηση όσφρησης.

Οπως αναφέρει η δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» της ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, η τεχνητή ανανέωση των αποθεμάτων τελομεράσης θα ισοδυναμούσε με «βάπτισμα στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Ωστόσο, ο Ρ. ΝτεΠίνο συνιστά προσοχή σε μελλοντικές εφαρμογές -αφού η τελομεράση ενεργοποιεί ξανά τη διαίρεση υγιών κυττάρων, μπορεί να επιδράσει με τον ίδιο τρόπο και σε καρκινικά κύτταρα.

Το ένζυμο τελομεράση είναι από χρόνια γνωστό για το ρόλο-κλειδί που έχει στη διαδικασία της γήρανσης. Το 2009 τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής οι ειδικοί που το ανακάλυψαν, Καρ. Γκρέιντερ, Ελίζ. Μπλάκμπερν και Τζ. Σόστακ.

(Πηγές: ιστοσελίδα «Σπίγκελ», «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ»)

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010