Έρευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το IQ των παιδιών

Παιδιά που ζουν σε γειτονιές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ εξυπνάδας και μνήμης έναντι παιδιών που αναπνέουν καθαρότερο αέρα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η επίδραση της ρύπανσης στην εξυπνάδα φάνηκε να είναι παρόμοια με αυτή που εμφάνιζαν παιδιά που οι μητέρες τους κάπνιζαν 10 τσιγάρα την ημέρα, στην εγκυμοσύνη, ή παιδιά που είχαν εκτεθεί σε μόλυβδο, δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Shakira Franco Suglia, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Βοστόνη.

Ενώ η επίδραση της ρύπανσης στην καρδιαγγειακή και αναπνευστική υγεία έχει ερευνηθεί εκτενώς, λιγότερα είναι γνωστά σχετικά με το πώς η εισπνοή μολυσμένου αέρα μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, σημειώνει η ερευνήτρια στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’.

Για να ερευνήσει το θέμα η ερευνητική ομάδα εξέτασε 202 παιδιά, ηλικίας 8 έως 11 ετών, που έλαβαν μέρος σε έρευνα για το κάπνισμα των μητέρων.

Συσχέτισαν πολλές παραμέτρους νοητικών λειτουργιών με την έκθεση των παιδιών σε μαύρο άνθρακα, συστατικό που εκλύεται από την εξάτμιση των αυτοκινήτων και φορτηγών και ιδιαιτέρως των πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

Όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση των παιδιών στον μαύρο άνθρακα τόσο χαμηλότερες αποδόσεις είχαν στα τεστ εξυπνάδας. Η σχέση παρέμενε και αφού έλαβαν υπόψη οι ερευνητές παράγοντες όπως την εκπαίδευση των γονέων, το βάρος στη γέννηση και την έκθεση στον καπνό.

Για παράδειγμα, η μεγάλη έκθεση σε μαύρο άνθρακα σχετίστηκε με πτώση 3,4 μονάδων στο IQ , κατά μέσον όρο. Τα παιδιά που είχαν εκτεθεί πολύ, παρουσίαζαν και χαμηλότερο σκορ σε εξετάσεις λεξιλογίου, μνήμης και μάθησης.

Η ερευνήτρια υπογραμμίζει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συνδεθεί με αριθμό αρνητικών επιπτώσεων και βρίσκεται στην ακτίνα της έκθεσης του εμβρύου σε καπνό και της έκθεσης σε μόλυβδο.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η ρύπανση μπορεί να έχει επιβλαβή επίδραση στην υγεία προκαλώντας φλεγμονή και οξειδωτικές βλάβες στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές καλούν σε νέα έρευνα για την επίδραση της ρύπανσης στην εξέλιξη της εξυπνάδας στα παιδιά και στη νοητική εξασθένηση των ανθρώπων όλων των ηλικιών, όπως και για το αν η έκθεση μπορεί να προκαλεί ή να επιταχύνει την εκφύλιση του εγκεφάλου σε ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Alzheimer.