Ενημέρωση για τη γρίπη (και όχι μόνο) με ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι είναι η γρίπη από τον νέο ιό Η1Ν1;
Είναι νόσος του αναπνευστικού, παρόμοια με την κοινή εποχιακή γρίπη. Είναι ήπια νόσος και οι ασθενείς αναρρώνουν γρήγορα. Έχει θνητότητα μικρότερη από 1%. Δεν είναι διαφορετική από μιά κοινή γρίπη. Η διαφορά έγκειται στη ταχύτητα μετάδοσης: μη διαθέτοντας αντισώματα για να αμυνθούμε ασθενούμε περισσότεροι άνθρωποι.

Τι γνωρίζουμε για τον ιό Η1Ν1;
Είναι ιός που μέχρι τώρα ΔΕΝ υπήρχε στη φύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ΔΕΝ έχουμε αντισώματα και γι’ αυτό συμβαίνει πανδημία.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;
1. Άμεση επαφή. Το πιο σύνηθες: μέσω σταγονιδίων από άνθρωπο σε άνθρωπο (βήχας, φτέρνισμα, φιλί).
2. Έμμεση επαδή. Ο ιός ζει σε επιφάνειες (πόμολα, γραφεία, πόρτες, χερούλια τουαλέτας, κλινοσκεπάσματα) έως 8 ώρες. Έτσι μπορεί να μολύνει τα χέρια και από κει να μπει στο σώμα αν τα χέρια ακουμπήσουν τη μύτη ή το στόμα ή τα μάτια.

Η περίοδος μεταδοτικότητας;
Μία μέρα πριν και μέχρι και 7 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Η μετάδοση του ιού αρχίζει με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων: βήχας και φτέρνισμα διασπείρουν τον ιό στο περιβάλλον μέσω σταγονιδίων (ο ιός κάθεται πάνω στα σταγονίδια). Ο ιός αδρανοποιείται με τον βρασμό και με κοινά απολυμαντικά (οινόπνευμα, χλωρίνη).

Τα συμπτώματα;
Βήχας, πυρετός, καταρροή, πονόλαιμος, πόνοι στους μυς, πονοκέφαλος, ρίγη, κόπωση, διάρροιες, έμετοι. Δηλαδή σαν οποιαδήποτε γρίπη.

Μέτρα προφύλαξης;
Όπως σε κάθε μεταδοτικό μικρόβιο. Βήχετε ή φτερνίζεστε σε χαρτομάντηλο, το οποίο πετάτε αμέσως σε κλειστό δοχείο απορριμάτων. Στην ανάγκη πάνω στον αγκώνα σας. Πλένετε συχνά τα χέρια. Ατομική καθαριότητα. Αποφυγή συγχρωτισμού. Καλός αερισμός χώρων εργασίας. Μείωση των meetings. Περιορισμός ταξιδιών. Μείωση αριθμού εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με το κοινό. Ανάπτυξη τρόπων τηλεεργασίας.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε συμπτώματα γρίπης;
Μείνετε στο σπίτι. Καλή ενυδάτωση (πίνετε άφθονα υγρά). Ενημερώστε τον προιστάμενο σας και/ή το τμήμα προσωπικού και/ή το ιατρείο εργασίας.

Πρέπει να πάω στο νοσοκομείο;
Όχι. Μείνετε σπίτι, χωρίς να έρχεστε σε στενή επαφή με άλλους ανθρώπους (1-2 μέτρα).

Να κάνω εξέταση για να ξέρω αν πάσχω από την νέα γρίπη;
Όχι. Δεν έχει νόημα, διότι δεν αλλάζει στην πράξη η αντιμετώπιση.

Πόσο καιρό πρέπει να μείνω σπίτι μου;
Όσο διαρκούν τα συμπτώματα + 1 ημέρα – ή 7 ημέρες (ό,τι συμβεί πρώτο).

Ομάδες υψηλού κινδύνου:
Ηλικία (60 ετών), διαβήτης, καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, ανοσοανεπάρκεια, καρκίνος, εγκυμοσύνη. Γενικά, άτομα με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας.

Τι πρέπει να κάνετε αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και έχετε συμπτώματα:
Μείνετε στο σπίτι σας. Καλή ενυδάτωση. Ενημερώστε τον γιατρό σας.

Τι πρέπει να κάνετε αν ένας συνάδελφος σας ενημερώσει ότι έχει συμπτώματα γρίπης;
Τίποτε. Το πιθανότερο είναι ότι θα συμβεί και σε σας. Μην βοηθάτε στο πέρασμα ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ. Συνεχίζετε να έρχεστε στην εργασία σας. Παρακολουθείτε τον εαυτό σας για συμπτώματα γρίπης. Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής.

Τι είναι η πανδημία;
Σύμφωνα με τον ορισμό, έχουμε πανδημία όταν ασθενούν πολλοί άνθρωποι. Εάν μία ασθένεια δεν είναι επικίνδυνη, και η πανδημία δεν είναι επικίνδυνη.

Ποια είναι η πιο επικίνδυνη ασθένεια;
Ο φόβος της πανδημίας. Παρεμπιπτόντως, είναι και ιδιαιτέρως επικερδής.

Τι κάνει το εμβόλιο;
Όπως ισχύει για κάθε εμβόλιο, έτσι και για αυτό το εμβόλιο δεν έχει υπάρξει επιστημονική απόδειξη ότι θα κάνει καλό σε σένα (όπως άλλωστε και σε οποιονδήποτε άνθρωπο). Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάνει καλό στις τσέπες αυτών που το πουλάνε.

Τότε γιατί γίνεται το εμβόλιο;
Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις. Ένας μη-επιστημονικός λόγος είναι ότι ωφελεί τις τσέπες αυτών που το φτιάχνουν και το πουλάνε.

Πώς τους ωφελεί δηλαδή;
Σακατεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, υπονομεύεται μακροπρόθεσμα η δημόσια υγεία, οπότε έτσι αυξάνεται η εξάρτηση από τα φάρμακα την χημική ιατρική και την ιατρική τεχνολογία. Θα γνωρίζεις ότι ο πλέον αναπτυσσόμενος παγκόσμιος οικονομικός κλάδος είναι αυτός της εμπορικής ιατρικής. Αυτός είναι ο λόγος που στοχεύουν τα εμβόλια πρώτα στα παιδιά και στις εγκύους, γιατί έτσι δημιουργούν μελλοντικούς πελάτες.

Καλά, η διασπορά μικροβίων δεν θα βλάψει και τους ίδιους;
Με τη μέθοδο των εμβολίων, όχι. Με τα εμβόλια στοχεύονται και προσβάλλονται τα άτομα απευθείας, χωρίς γενική προσβολή.

Πώς επιτυγχάνεται ο φόβος της πανδημίας;
Με επικοινωνιακά τεχνάσματα, με τη χρήση εταιρειών δημοσίων σχέσεων και προπαγάνδας και έλεγχο των μαζικών μέσων, για να ενσπείρουν τον φόβο και τον πανικό. Παράδειγμα: έριξαν από αέρος ένα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ μικρόβιο στην μακρινή Ουκρανία προκαλώντας μια επιδημία με πολλούς θανάτους, σε βαθμό που η χώρα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και στη δύση διαφήμισαν την πανδημία αυτή ως τέτοια από τον ιό της γρίπης.

Ποιοι κατασκευάζουν τέτοια μικρόβια;
Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, που “συμπτωματικά” στο παρελθόν συνέβαινε να ασχολούνται με στρατιωτικές εφαρμογές στο ραδιολογικό-βιολογικό-χημικό πόλεμο (ΡΒΧΠ). Η δράση τους είναι παλιά, βάλε για παράδειγμα στο Google “1976 swine flu” (1976 γρίπη χοίρων) και δες τι κάνανε και ποιες μεθόδους προπαγάνδας εφάρμοζαν από τότε. Τότε κατασκεύασαν εμβόλιο από το οποίο χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και σακατεύτηκαν για όλη τους τη ζωή. Στις ΗΠΑ, έχοντας “μάθει” από το παρελθόν, πέρασαν κάτω από τραπέζι νόμο σύμφωνα με τον οποίο κανείς ασθενής δεν δικαιούται να ζητήσει αποζημίωση για ζημία που τυχόν θα πάθει από εμβόλια. Επίσης μέσα από τη διάβρωση οργανισμών με μηχανισμούς επιβολής όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσπαθούν να επιβάλλουν τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Και περνά τέτοια προπαγάνδα;
Περνά γιατί είναι “πολλά τα λεφτά”. Όχι όμως πάντα (παράδειγμα εδώ). Επίσης δημιουργήθηκε θέμα με τον τύπο των εμβολίων (διαφορετικές μορφές). Στη Γερμανία αποδείχτηκε ότι το εμβόλιο που έκαναν τα κυβερνητικά στελέχη (μπροστά στις κάμερες, προπαγανδίζοντάς το) ήταν διαφορετικό από αυτό που δίνανε στον κόσμο. Οι περισσότερες χώρες “αγόρασαν” εμβόλια χωρίς τις νόμιμες εγκρίσεις βάσει των διεθνών κανονισμών υγείας. Πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει ήδη το εμβόλιο, παρόλο που αυτό δεν ακούστηκε στις “ειδήσεις”. Η “ενημέρωση” είναι λειψή και διαστρεβλωμένη. Στην τηλεόραση ακούσαμε π.χ. τον παρουσιαστή να λέει: “Κορυφώνεται η πανδημία της γρίπης και στη χώρα μας. Πέντε άτομα προσήχθησαν στο νοσοκομείο”. Ούτε η πανδημία αυτή είναι επικίνδυνη (σύμφωνα με τον ιατρικό ορισμό της πανδημίας), αλλά και επίσης ο αριθμός των 5 ακριβώς θα έπρεπε να μας καθησυχάσει αφού από την κοινή γρίπη κάθε χρόνο πεθαίνουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι.

Υπάρχουν γιατροί που είναι υπέρ του εμβολίου!
Φυσικά και υπάρχουν, όπως υπάρχουν και γιατροί που είναι κατά του εμβολίου. Όλοι τους κάτι θα ξέρουν, και οι μεν και οι δε προφανώς έχουν τους λόγους τους. Όπως και ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης κ. Πλωμαρίτης, που είχε την ευθιξία να εξηγήσει δημοσίως τους δικούς του λόγους – βλέπε εδώ. Γιατροί είναι, κάτι θα ξέρουν όλοι τους.

Από που μπορώ να ενημερωθώ περισσότερο;
Είναι γνωστό, ότι οι κλασικές μορφές μέσων ενημέρωσης με πρώτη την τηλεόραση είναι ευαίσθητες στη μονομερή προπαγάνδα, ενώ το διαδίκτυο είναι περισσότερο ανοιχτό από τη φύση του. Ο ζητών ευρίσκει. Ψάξε και θα βρεις αρκετά. Για τις τεχνικές της προπαγάνδας ρίξε μια ματιά εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Propaganda.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τον εαυτό μου;
Να έχεις δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα τηρώντας τις βασικές αρχές της καλής υγείας: υγιής τρόπος ζωής, σωστή διατροφή, κανόνες υγιεινής, όχι φάρμακα, σωστή άσκηση, σωστό περιβάλλον. Ένας δυνατός οργανισμός ξεπερνά τις μικροβιακές προσβολές χωρίς την εκδήλωση ασθένειας (χωρίς συμπτωματικό στάδιο).

Δεν μού τα λέτε καλά! Είστε υπερβολικοί! Λέτε ψέμματα!
Κανένας νόμος δεν τιμωρεί το ψέμμα. Χρησιμοποιούμε το συνταγματικό και νόμιμο δικαίωμά μας να ψευδόμαστε. Εάν εσύ έχεις να πεις αλήθειες, πες τα εσύ καλύτερα.

Ανοησίες!
Ούτε την ανοησία τιμωρεί ο νόμος. Εμείς θα συνεχίσουμε τις ανοησίες, και εσύ αν θεωρείς τον εαυτό σου έξυπνο πήγαινε κάνε το εμβόλιο, και περαστικά σου.

Είστε συνωμοσιολόγοι!
Σωστά. Η δική μας συνωμοσία εναντίον του εμβολίου θα φέρει περισσότερα λεφτά από την συνωμοσία υπέρ του εμβολίου. Ευτυχώς που το κατάλαβες.