ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ  Η  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΤΟΥ  ΙΣΡΑΗΛ

Έκκληση σε φορείς για την αποτροπή νέων πυρηνικών προγραμμάτων


Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική ενέργεια των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων για την πειρατική επίθεσή τους στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Και μόνο το γεγονός οτι η επίθεση, που έχει στοιχίσει  τη ζωή πάνω από 15 άοπλων ανθρώπων, έγινε στα διεθνή ύδατα, σε απόσταση 80 ναυτικών μιλίων  από τις ακτές του Ισραήλ, με την καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, είναι αρκετό για να αποφασίσει πλέον η Διεθνής Κοινότητα να συνέλθει από το λήθαργο και να βάλει ένα τέλος στην ακολουθούμενη πολιτική αυτού του Κράτους. Πολιτική που έχει καταδικάσει ένα ολόκληρο λαό χωρίς πατρίδα για πάνω από 60 χρόνια, παρά τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ  και έχει μετατρέψει ολόκληρη την περιοχή  σε ναρκοπέδιο με άμεσες επιπτώσεις στην Ανάπτυξη, την Ειρήνη και τη Ζωή.

Η εγκληματική αυτή ενέργεια αποδεικνύει και με ένα διαφορετικό, δραματικό τρόπο, την αδήριτη ανάγκη να  γίνει η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή  Ζώνη Ειρήνης, Ελεύθερη από πυρηνικά και  όπλα μαζικής καταστροφής, που αποτελεί  κοινό όραμα όλων των λαών της περιοχής. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτείται να επιβληθούν μέτρα από τη Διεθνή Κοινότητα για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ισραήλ -μόνης χώρας με πυρηνικό οπλοστάσιο στην περιοχή- που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκατάλειψη όλων των πυρηνικών προγραμμάτων που φιλοδοξούν να αναπτύξουν χώρες της περιοχής.

Η συμφωνία Ρωσίας Τουρκίας πριν λίγες ημέρες για την κατασκευή  4 πυρηνικών αντιδραστήρων στα νότια παράλια της χώρας, ανατολικά της Ρόδου, είναι βέβαιο οτι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το στόχο αυτό, ενώ  θα  οδηγήσει σε ανατροπή των υφιστάμενων ισορροπιών σε γεωπολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο και σε νέα κούρσα ανταγωνισμών, ακόμα πιό επικίνδυνη. Η λύση δεν βρίσκεται στη δημιουργία νέων πυρηνικών κρατών στην περιοχή, αλλά στον πυρηνικό αφοπλισμό του μοναδικού, του Ισραήλ.

Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες  σε διεθνές επίπεδο προς την κατεύθυνση αυτή. Επιπρόσθετα ζητάμε να φέρει άμεσα το θέμα της πειρατικής Ισραηλινής επίθεσης στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ και να απαιτήσει από τους οργανισμούς αυτούς την καταδίκη της προκλητικής εγκληματικής ενέργειας του Ισραήλ και τη λήψη μέτρων εις βάρος του. Να έρθει σε επαφή με τις χώρες των οποίων πολίτες επέβαιναν στο στολίσκο για να ενισχύσουν την προσφυγή της.

Κάνουμε έκκληση προς  τους εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τους επαγγελματικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς να συζητήσουν το θέμα αυτό, να εκδώσουν ψηφίσματα και να πιέσουν  για να αποτραπεί η υλοποίηση όλων των πυρηνικών προγραμμάτων στην περιοχή.