Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

Πληρώνει και το οικόπεδο;

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Νέα σημεία τριβής ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τους συμβολαιογράφους δημιουργούν οι διατάξεις του νόμου για τα αυθαίρετα που αναφέρονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Με βάση το άρθρο 23 του Ν. 4014/2011, από τις 21 Σεπτεμβρίου σε όλα τα συμβόλαια που αφορούν πράξεις επί ακινήτων (γονική παροχή, δωρεά, αγοραπωλησίες, υποθήκες, κ.λπ.), πρέπει να επισυνάπτονται υπεύθυνες δηλώσεις του ιδιοκτήτη και του μηχανικού του ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες. Σε αντίθετη περίπτωση η μεταβίβαση είναι άκυρη. Αν έχουν γίνει πολεοδομικές παραβάσεις, τότε η μεταβίβαση καθυστερεί, αφού από την 1η Οκτωβρίου αρχίζει η υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης.

Διαπιστώνεται ήδη «πάγωμα» στις μεταβιβάσεις, ενώ παρενέργειες εκδηλώνονται και στη χορήγηση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Με την εγκύκλιο 63, το συντονιστικό όλων των συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας ερμηνεύει τις παραγράφους 1 και 4 του άρθρου 23 του επίμαχου νόμου και υποστηρίζει ότι δεν απαιτείται υπεύθυνη δήλωση:

* Σε αδόμητα οικοπέδα και αγροτεμάχια.

* Σε περίπτωση σύνταξης πράξης αποδοχής κληρονομιάς.

* Σε συγχωνεύσεις ή άλλες μετατροπές σε εταιρείες.

* Σε σύνταξη περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης πλειστηριασμού.

Διαφορετική άποψη έχουν αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις είναι υποχρεωτικές στα αδόμητα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Σε περίπτωση κληρονομιάς διευκρινίζουν ότι ένα ακίνητο μεταβιβάζεται με όλα του τα βάρη, από ενυπόθηκα δάνεια έως παρανομίες, επομένως ο νέος ιδιοκτήτης κρίνει και την αποποιείται, αν δεν μπορεί να τα επωμιστεί.

Είναι μερικά από τα πολλά θέματα που αναμένεται να αποσαφηνιστούν ώς το τέλος της εβδομάδας, με 3-4 βασικές υπουργικές αποφάσεις που θα αφορούν:

* Τα έντυπα τα οποία θα συμπληρώνονται για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

* Τον τρόπο καταβολής των παραβόλων και των προστίμων. Αναμένεται να γίνεται μέσω τραπεζών.

* Τα υποδείγματα με τις δηλώσεις για ιδιοκτήτες και μηχανικούς.

* Τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών. Ο νόμος προβλέπει κατάθεση φακέλων σε πολεοδομίες και ΚΕΠ ή με συστημένη επιστολή. Θεσπίζει όμως και την αποκλειστική υποβολή μέσω Διαδικτύου, που φαίνεται ότι θα προτιμηθεί, δεδομένου ότι οι πολεοδομίες έχουν ήδη υπερφόρτωση με τις δηλώσεις για τους ημιυπαίθριους και σημείωνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των εκκαθαριστικών για τα πρόστιμα.

Η «τσιμπίδα» όμως των μεταβιβάσεων έπιασε αναδρομικά και αυτούς που έχουν παρανομίες σε ημιυπαίθριους, υπόγεια, πιλοτές ή άλλες παραβάσεις μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής, αλλά δεν τις έχουν τακτοποιήσει ώς τώρα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου (3843/2010). Η προθεσμία γι’ αυτές τις περιπτώσεις λήγει στις 31 Οκτωβρίου, αλλά -αν θέλουν- μπορούν να τα τακτοποίησουν με βάση το νέο νόμο για τα αυθαίρετα (4014/2011), ανάλογα με τα πρόστιμα που προκύπτουν για την κάθε επιλογή.