Εφημερίδα Συντακτών

09/04/2013

Δημοσιογραφία… πέντε αστέρων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Αλλαξε δρόμο η επικοινωνιακή εκδρομή της Ελντοράντο για δημοσιογράφους στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Οταν οι διοργανωτές πληροφορήθηκαν ότι εκατοντάδες κάτοικοι της Ιερισσού περιμένουν στον δρόμο να ενημερώσουν τους εκπροσώπους του Τύπου που κατευθύνονταν στις Σκουριές, προτίμησαν άλλον προορισμό, τα μεταλλεία Ολυμπιάδας, όπου δεν υπήρχαν οι… ενοχλητικές φωνές του κόσμου.

 

Μπορεί η ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) να αντιτάχθηκε με ξεκάθαρη ανακοίνωσή της σε τέτοιου είδους επικοινωνιακά τεχνάσματα, ωστόσο αρκετοί δημοσιογράφοι και ιδιωτικά ΜΜΕ συμμετείχαν τελικά στη… «χρυσή εκδρομή» που ξεκίνησε χθες από τη Χαλκιδική και θα συνεχιστεί στη Σμύρνη της Τουρκίας, με διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, υπηρεσίες λουξ για τους «φιλοξενούμενους» κλπ.

 

Στο θέμα των «δώρων» στους εκπροσώπους του Τύπου και των πολυτελών ταξιδιών πρωτοαναφέρθηκε η «Εφ.Συν.», μετά την πρόσκληση της Ελντοράντο προς επιλεγμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφους. Αμέσως, αντέδρασαν τόσο η ΠΟΕΣΥ όσο ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοιου είδους επικοινωνιακά παιχνίδια δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά από τους δημοσιογράφους.

 

Εν πάση περιπτώσει, χθες οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής που αντιδρούν στα μεταλλεία πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία προσπαθεί να παρέμβει στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Πηγαίνοντας στην τοποθεσία Χονδρό Δέντρο, όμως, βρέθηκαν μπροστά σε μπλόκο της αστυνομίας.

 

Το άρθρο 5

 

Οι συγκεντρωμένοι επικαλέστηκαν το άρθρο 5 του κώδικα των δημοσιογράφων, όπου αναφέρεται πως ο δημοσιογράφος οφείλει «να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του». «Οι δημοσιογράφοι που επελέγησαν από την εταιρεία, σύμφωνα με την πρόσκληση, αφού διαμείνουν σε πολυτελή ξενοδοχεία, θα πραγματοποιήσουν επιτόπιο ρεπορτάζ στα ορυχεία της Χαλκιδικής σε “χώρους που λειτουργούν υποδειγματικά” και θα υποδεικνύονται κατ’ αποκλειστικότητα από τα στελέχη της Ελντοράντο», είπαν.

 

Παρότι θέλησαν να υπενθυμίσουν και οι ίδιοι στους εκπροσώπους των ΜΜΕ όσα πιθανόν έχουν ξεχάσει, δεν τους συνάντησαν ποτέ. Τα λεωφορεία της εταιρείας άλλαξαν τελικά προορισμό, τόσο όταν πήγαιναν όσο και όταν τελικά επέστρεψαν, από την Εγνατία Οδό.

 

«Καταγγέλλουμε την απόπειρα, ουσιαστικά χειραγώγησης των εκπροσώπων του Τύπου και δημιουργίας ενσωματωμένων δημοσιογράφων προς υπηρέτηση της καλής εικόνας της εταιρείας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. «Ας μην αποκτήσει ο κλάδος… “χρυσο-δάκτυλους”», καταλήγει.

 

Είναι προφανές ότι η Eλντοράντο επιστρατεύει τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής θετικών δημοσιευμάτων, προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις για τις συνέπειες της επιχειρούμενης εξορυκτικής δραστηριότητας στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Θράκης. Θυμίζουμε ότι το «ενημερωτικό» ταξίδι περιλαμβάνει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων Χαλκιδικής, στα γραφεία της εταιρείας στο Μαντέμ Λάκκο, μεταφορά στην Κωνσταντινούπολη κι από εκεί στις εγκαταστάσεις της στα μεταλλεία Efemcukuru στη Σμύρνη. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής οι δημοσιογράφοι θα απολαύσουν πλήθος γευμάτων σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης με στελέχη της εταιρείας.